Valget til EU-parlamentet

Når alle vil ødelegge EU

EUs mektige fiender bør - om ikke annet - fortelle EUs velgere at unionen er en god idé.

INN ELLER UT?: En britisk brexit-tilhenger velger til EU-parlamentet. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
INN ELLER UT?: En britisk brexit-tilhenger velger til EU-parlamentet. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer
Leder

Normalt så er det grunn til å glede seg når USAs, Russlands og Kinas presidenter er enige. I en stadig mer urolig verden er konsensus om de store linjer i internasjonal politikk etterspurt vare. Det er derfor grunn til å være urolig når det eneste Donald Trump, Vladimir Putin og Xi Jinping ser ut til å være helt enige om, er at EU er i veien for deres interesser, og at unionen derfor bør svekkes. Det er verdt en refleksjon i det EUs mer enn 400 millioner velgere denne uka velger nytt parlament. Med sånne fiender, kanskje EU likevel har noe for seg? Med sånne fiender, kanskje unionen er avgjørende for å bevare den livsstandarden vi har i det moderne Europa? Der Norge - for nesten alle praktiske formål - er med? Kanskje til og med entusiasme for den europeiske idé også er viktig for utenforlandet vårt?

BREXIT: Statsminister Theresa May gjør et siste forsøk på å få Parlamentet til å si ja til en plan for Storbritannias vei ut av EU. Video: AP Vis mer

Donald Trump er en entusiastisk tilhenger av brexit - britenes utmelding av EU. Til tross for handelskrigen med Kina, så mener han at «ingen behandler oss så mye verre enn EU». Trump har kalt unionen for en «fiende» når det gjelder handel, og han mener at unionen ble etablert for å utnytte USA. Den amerikanske presidentens åpenbare historieløshet tar ikke brodden fra hans posisjoner. EU kan være den neste som blir utsatt fra Trumps handelspolitiske revansjisme. Da gjelder det å stå sammen og forsvare seg, i stedet for å bli hengt hver for seg.

Putins Russland er åpenbart interessert i et svekket EU, og arbeider aktivt for det ved å støtte partier fra ytre høyre, som vil undergrave EU. Frankrikes Marine Le Pen, Italias Matteo Salvini, og det nylig skandaliserte FPÖ i Østerrike blir tiljublet i Moskva. Sett fra Moskva er EU en politisk blokk som hindrer russisk geopolitisk innflytelse, det grelleste eksemplet sett fra Moskva er Ukraina.

Kinas store utenrikspolitiske satsing, Ett belte, én vei-prosjektet, har lenge forsøkt å få fotfeste i EU. I vår skrev Italias ytre høyre-regjering under på å henge seg på det kinesisk-styrte globale handels-nettverket, til stor irritasjon i Brussel, Berlin og Paris. Akkurat som Trump og Putin, så vil Xi forholde seg til hvert enkelt EU-land for seg, og ikke til unionen. Handels-revansjisten Trump, null-sum-spilleren Putin, og imperie-byggeren Xi, vil hver for seg alle ha et svekket EU. Det er én god grunn til å ømme for en sterk union.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.