LEDER

Aleris og LO i retten om løsarbeidersamfunnet:

Når arbeidstakerne går med masker

Norge har et effektivt og fredelig arbeidsliv som bygger på trygghet, tillit, forutsigbarhet og ordentlighet. Slik bør det fortsatt være.

OPPGJØR: LO og det private omsorgsselskapet Aleris har havnet i retten. Sentralt står 24 medarbeidere som ikke ble ansatt, men fikk kontrakter som selvstendig næringsdrivende.
OPPGJØR: LO og det private omsorgsselskapet Aleris har havnet i retten. Sentralt står 24 medarbeidere som ikke ble ansatt, men fikk kontrakter som selvstendig næringsdrivende. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Over hele Europa foregår angrep på jobbsikkerheten. Mange arbeidsgivere foretrekker andre løsninger enn fast jobb: Korte kontrakter, vikariater, bruk av firmaer som leier ut arbeidskraft, svart arbeidskraft, avtaler som gjør lønnstakere til selvstendige næringsdrivende osv. Generelt kan det virke som om arbeidsgiverne bruker ny teknologi, innvandring og svekkede fagforeninger som plattform for et nytt og mer usikkert arbeidsliv. Drivkraften er selvsagt å hevde seg i konkurransen og øke fortjenesten.

I går startet en rettssak som i høy grad berører det nye løsarbeidersamfunnet der «maskerte arbeidstakere» er stadig vanligere. Begrepet er skapt av Elin Ørjasæter og Linn Eldring i en bok om dette fenomenet. Konkret handler rettssaken om 24 omsorgsarbeidere som har saksøkt Aleris Ungplan og Boi, et selskap i Aleris Omsorg Norge. De 24 har vært tilknyttet Aleris som selvstendig næringsdrivende, men mener de skulle vært fast ansatt som ordinære arbeidstakere. I forlengelsen av dette krever de 24 etterbetalt overtidstillegg, tarifftillegg, etterinnmelding i tjenestepensjon og andre ytelser. I snitt krever hver av saksøkerne etterbetalt 1.3 mill. kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer