LEDER

Tørkesommer og klimaendring

Når årets sommer blir normalen, hjelper det ikke med kortsiktige unntakstiltak

Dagbladet mener: Regjeringen må forberede seg bedre på en ny virkelighet.

KLIMAKRISE: Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter nå med dårlige f™ravlinger som følge av tørken og vurderer å sende dyr til slakt på grunn av f™ôrmangelen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KLIMAKRISE: Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter nå med dårlige f™ravlinger som følge av tørken og vurderer å sende dyr til slakt på grunn av f™ôrmangelen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mens feriefolket nyter varmen i Norge og resten av Europa, skriker bønder etter vann. Tørke i store deler av Europa har ført til en fôrmangel som ikke kan justeres gjennom import fra nærområdene. Der er fôrmangelen like prekær. Fortvilte bønder ser ingen annen utvei enn å sende dyr til slakt, og slaktere er kalt hjem fra ferie for å forberede nedslaktning. Kommer det ikke regn snart, er det en nasjonal krise.

Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale sier det ikke er stort mer han kan gjøre på kort sikt enn å håpe på regn. Meteorologene melder at det kan statsråden trolig glemme i overskuelig framtid, i hvert fall på sør- og østlandet. Dale har tatt i bruk mer håndfaste verktøy i kassa, som å gi dispensasjon fra import- og erstatningsregler. Men når årets sommer blir normalen, er ikke kortsiktige unntakstiltak en løsning.

På lengre sikt er det en hel del Norge og andre lands myndigheter kan gjøre. Selv om klimaskeptikere fortsetter å klamre seg til at tørken skyldes naturlige svingninger, er denne sommeren enda et illevarslende tegn på en negativ utvikling. Vi må forberede oss på at ekstremvær over lengre perioder er regelen, ikke unntaket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer