Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tørkesommer og klimaendring

Når årets sommer blir normalen, hjelper det ikke med kortsiktige unntakstiltak

Dagbladet mener: Regjeringen må forberede seg bedre på en ny virkelighet.

KLIMAKRISE: Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter nå med dårlige f™ravlinger som følge av tørken og vurderer å sende dyr til slakt på grunn av f™ôrmangelen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KLIMAKRISE: Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter nå med dårlige f™ravlinger som følge av tørken og vurderer å sende dyr til slakt på grunn av f™ôrmangelen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Leder

Mens feriefolket nyter varmen i Norge og resten av Europa, skriker bønder etter vann. Tørke i store deler av Europa har ført til en fôrmangel som ikke kan justeres gjennom import fra nærområdene. Der er fôrmangelen like prekær. Fortvilte bønder ser ingen annen utvei enn å sende dyr til slakt, og slaktere er kalt hjem fra ferie for å forberede nedslaktning. Kommer det ikke regn snart, er det en nasjonal krise.

Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale sier det ikke er stort mer han kan gjøre på kort sikt enn å håpe på regn. Meteorologene melder at det kan statsråden trolig glemme i overskuelig framtid, i hvert fall på sør- og østlandet. Dale har tatt i bruk mer håndfaste verktøy i kassa, som å gi dispensasjon fra import- og erstatningsregler. Men når årets sommer blir normalen, er ikke kortsiktige unntakstiltak en løsning.

På lengre sikt er det en hel del Norge og andre lands myndigheter kan gjøre. Selv om klimaskeptikere fortsetter å klamre seg til at tørken skyldes naturlige svingninger, er denne sommeren enda et illevarslende tegn på en negativ utvikling. Vi må forberede oss på at ekstremvær over lengre perioder er regelen, ikke unntaket.

Våren og sommerens tørke illustrerer hvordan klimaendringer forsterkes av en rekke sammenfallende utviklingstrekk, fra varmebølgen i Sibir til issmelting i Arktis til den polare jetstrømmen. Det er mulig å se krisa utvikle seg med det blotte øyet. Nå føles den også på kroppen her i nord og kan påvirke norsk matforsyning. Det er mulig det er det som må til for at flere skal se alvoret og øke det politiske presset. At klimaendringer, vann- og matmangel, allerede er årsak til konflikter og flyktningkrise i andre deler av verden, vil vi også få merke som annet enn overskrifter i nyhetene.

Mens verden forgjeves venter på at Donald Trump og USA skal ta til fornuften, må Norge gjøre sitt for å støtte opp om det globale initiativet i Paris-avtalen. Samtidig må regjeringen forberede seg på at tørkesomrer om få år kan bli det normale, uansett hvilke langsiktige klimatiltak som iverksettes. Et mer ustabilt klima betyr større økonomisk usikkerhet for bøndene, og det gjør matproduksjonen her i landet mer sårbar. Det er ikke for en dag for tidlig å tilpasse seg den nye virkeligheten.