DEBATT

Debatt: Forsvar

Når argumenter er borte står karakteristikken igjen

Tøvete, komisk, meningsløs, bløffer, desperat og nypopulist. Karakteristikkene av meg sitter vanligvis løst når Høyres forsvarspolitiske talsmann går i debatt om forsvarspolitikk.

STREVER: Hårek Elvenes strever med å forsvare regjeringens egen forsvarspolitikk med annet enn et maratonløp i fantasifulle karakteristikker, skriver innsenderen. Her er et av Bell-helikopterne, som er vedtatt flyttet til Rygge, under en vinterøvelse i Indre Troms. Foto: Forsvaret
STREVER: Hårek Elvenes strever med å forsvare regjeringens egen forsvarspolitikk med annet enn et maratonløp i fantasifulle karakteristikker, skriver innsenderen. Her er et av Bell-helikopterne, som er vedtatt flyttet til Rygge, under en vinterøvelse i Indre Troms. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Min favoritt så langt, er fra debatten om Forsvarets langtidsplan, hvor han brøt ut; «Ikke bli så sår, fru Huitfeldt».

Men også i Dagbladet mandag 25. mars, strever Hårek Elvenes med å forsvare regjeringens egen forsvarspolitikk med annet enn et maratonløp i fantasifulle karakteristikker. Dette viser hvor lite Høyre har å fare med.

Elvenes klarer nemlig ikke å svare på følgende:

1. BNP-andelen til forsvar går nå betydelig ned med Erna Solbergs regjering: fra 1,66 prosent i 2018 til 1,59 prosent i 2019.

Regjeringen beveger oss i motsatt vei fra å nå toprosentsmålet vi og våre Nato-allierte har forpliktet oss til. Dette er tall som verken er tøvete eller meningsløse, de kommer fra representant Elvenes sin helt egen forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, og er de samme tallene Norge blir målt på i Nato.

At Elvenes kan vise til en reell vekst i budsjettene skulle bare mangle, siden hovedårsaken er innkjøp av nye F-35 kampfly som alle partiene stemte for da saken første gang var oppe i Stortinget.

2. Elvenes hevder at dagens forsvarsstruktur er fullfinansiert. Dette påstår han kort tid etter at Forsvarets forskningsinstitutt i en rapport har påvist det stikk motsatte. Det handler ikke om finansiering av framtida, det handler om et eksisterende gap på flere milliarder i inneværende langtidsplan.

3. Hærsjefen har også vært ute med sine reelle bekymringer for en underfinansiert langtidsplan. Hæren er svekket, og underfinansieringen slår bein under dem i deres arbeid med å løse de avgjørende oppgavene de er satt til.

Det blir pussig når Elvenes snakker om luftvern til hæren. Solberg-regjeringen la fram en langtidsplan for Forsvaret hvor materiellinvesteringer til hæren var på vent. For å inngå en avtale om langtidsplan med regjeringen, krevde Ap at anskaffelse av luftvern til hæren måtte starte med en gang. Det fikk vi gjennomslag for, stikk i strid med regjeringens opprinnelige forslag. Da blir det litt hult av Elvenes å skryte av noe Ap presset gjennom.

Utsettelse av avgjørelser om stridsvogner og nedskalering av Hæren i Indre Troms viser at regjeringen ikke prioriterer hæren. Når helikoptre flyttes fra Hæren i Indre Troms før alternativ kapasitet er på plass, bryter regjeringen sine egne løfter. Elvenes sine personkarakteristikker er omvendt proporsjonal med det regjeringen klarer å levere til Forsvaret. Det burde bekymre alle forsvarsvenner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer