Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Utvikling

Når argumentet er at «det står i Koranen»

Julaften kastet jeg en brannfakkel inn i en somalisk Facebook-gruppe.

FØLSOMT: Jeg la ut et vers fra det Koranen sier om arvefordelingen mellom kvinner og menn. Det ble følsomt for mange, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FØLSOMT: Jeg la ut et vers fra det Koranen sier om arvefordelingen mellom kvinner og menn. Det ble følsomt for mange, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I høst holdt lederen for et opposisjonsparti i Somalia en tale i Tyskland. Der sa han at enkelte muslimske ledere bruker falske kilder fra islam for å holde kvinner vekk fra politikk og øvrig samfunnsliv.

I husarrest i Somalias hovedstad sitter en islamist som var med på å grunnlegge terrorgruppa Al-shabab og sender drapstrusler til opposisjonslederen. Opposisjonslederen beskylder regjeringen for å stå bak og i ei uke pågår debatten om talen og reaksjonene i ettertid. Alle imamer og politikere deltar.

Somalia er kanskje det fattigste landet sør for Sahara, preget av krig, tørke og intervensjoner. Men en fengslet imam og kvinners deltakelse i samfunnslivet, som forøvrig er en selvfølge, blir en konfliktsak for politiske ledere, imamer og andre, med utgangspunkt i religion.

Det er trist, all den tid Somalia står overfor større utfordringer.

Julaften kastet jeg en brannfakkel inn i en somalisk Facebook-gruppe. Jeg la ut et intervju av doktorgradsstipendiat Farhan Khan, som mente at koranen måtte leses kritisk. Han mente at dagens islamske praksis og fortolkning var strippet for kritisk blikk, og at mange muslimer bare repeterer det læreren sier, uten å vite hvorfor.

Jeg la ut et vers fra Koranen som sier noe om arvefordelingen mellom kvinner og menn, hvor menn klart favoriseres. Jeg mente at det sikkert var riktig og rettferdig med en slik fordeling den gang da Koranen ble skrevet, men i 2020 bør det fordeles 50/50, så jeg var uenig med verset og ønsket diskusjon og økt forståelse.

Ei hel gruppe ble provosert. Jeg måtte skaffe meg kunnskap om islam, jeg var provoserende, arrogant og frafallen. Jeg måtte til og med ta trosbekjennelsen på nytt.

Det ble følsomt for mange. Det var ingen personangrep, islamfiendtlighet eller liknende fra min side. Admin i Facebook-gruppen slettet innlegget og under den tråden oppsto ny debatt. Og jeg sto på mitt.

Men det som er trist her, på samme måte som med landet vi flyktet fra, er at mange somaliske familier sliter økonomisk og sosialt. Tre av fire somaliske barn vokser opp i vedvarende lavinntekt og fattigdom i Norge. Somaliere har lavest deltakelse i yrkeslivet blant innvandrere, og en av ti kvinner jobber heltid. I mellomtida er somaliernes moske i Norge opptatt med sin krangling, og somaliske ungdommer lar seg provosere fordi jeg mener kvinner skal arve like mye som menn.

Ved en annen anledning prøvde jeg å poengtere at lån og renter er forbudt i islam, men at så å si alle muslimske land har en økonomi basert på renter og lån, og at selv muslimske familier tar opp lån for å kjøpe boliger i Norge.

Poenget mitt var å vise at det er mulig å tilpasse seg, og leve fint uten koranens mange påbud, men det kom aldri fram, selv om de egentlig skjønner det.

Jeg konkluderte med at problemene er de samme her som i landet vi flyktet fra; Religionen holder folk i lenker. Det står helt stille når argumentasjonsrekken er «fordi det står i Koranen».

Det er ikke sånn samfunnet utvikler seg, mener jeg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media