Når bacon er mer enn bare bacon

Baconmemet har vokst fram i et klima hvor gnisningene mellom vestlig og arabisk kultur har vært en konstant faktor.

KULTURUTTRYKK: «Internettmemer kanskje det kulturuttrykket som er best egnet til å avsløre en kollektiv underbevissthet», skriver artikkelforfatteren. Foto/faksimile: J. Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix
KULTURUTTRYKK: «Internettmemer kanskje det kulturuttrykket som er best egnet til å avsløre en kollektiv underbevissthet», skriver artikkelforfatteren. Foto/faksimile: J. Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når man hører ordet «internettkultur» går tankene gjerne til kommentarfeltene- og de sosiale medienes nærmest demonstrative mangel på takt, tone og alminnelig høflighet. På disse foraene finner man en språkføring og en debatteknikk som før verdensvevens inntreden var forbeholdt veggene på offentlige toaletter. De gir skjellig grunn til å mistenke at Internett er spesialdesignet for å stille menneskets aller nedrigste og minst aktverdige tilbøyeligheter til skue. Men den lave terskelen for deltakelse, og den dertil tilhørende kortpustede iveren etter å bidra, gir seg også utslag i mer konstruktive foreteelser. De mest framtredende blant disse er de mange såkalte memene som regelmessig skyller innover nettsamfunnene.

Et mem er en enkel og lettfattelig kombinasjon av ord, lyd og/eller (levende) bilder, uten noen konkret avsender eller opphavsperson, som spres og utvikles på kollektiv basis. Begrepet favner alt fra stillbilder av cheeseburgersultne katter og gapende endetarmsåpninger til klipp av røykende indonesiske toåringer og egenproduserte «Harlem Shake»-videoer. Et av de seinere årenes mest populære og utbredte memer er den brede hyllesten av bacon. Disse komplekse memene feirer baconet og dets bacon-het med en utrettelig entusiasme, og er like talløse som de er oppfinnsomme og omskiftelige. De er også - man hadde nær sagt naturligvis - enerverende på grensen til det uutholdelige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer