Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når barn får barn

Forbilledlig ungdomsroman om tenåringsgraviditet.

BOK: «Anna+Didrik=baby» er en «oppdatert» versjonen av Lindells kritikerroste «Annas baby», som kom i 1992. For den mottok hun ungdommens egen utmerkelse for Norges beste ungdomsbokforfatter i 1999.

Og boka er god den, tiltross for, eller kanskje på grunn av, at klisjèene står i kø.

Den blå streken

Anna er fjorten år. En søt, uskyldig jente på sommerferie med en litt sidrompa far, en grei lillebror og en velmenende mor. Der møter hun kjekke Didrik på femten, som bare vil «kose litt». Når skolen begynner kommer kvalmen , mensen uteblir og den blå streken på graviditetstesten lyser mot henne.

Helt etter malen altså. Men som krimforfatter er Lindell vant til å skrive etter malen. Ja, det er det hun kan. Og her har hun skrevet en norsk jenteversjon av svenske Gun Jacobsen syttitalltallsriktige klassiker «Peters baby», som vi som var tenåringer på den tiden leste delvis i skjul. Pinlig berørt av tematikken, som jo også var svært pirrende sammenlignet med Gyldendals Gode, Nancy Drew og Ina på kulturtur til Wien.

Usentimental

Nå er nok ungdom av i dag mer garva gjennom utallige tv-serier som stort sett handler om sjalusi, sex, kondomer og abort. Lindell er på ingen måte pedagogisk påtrengende med sin behandling av tematikken.. «Anna+Didrik=baby» er realistisk og usentimental, samtidig som hun klarer å gripe leseren. Lindell har fått med alle tenåringsnyansene; Anna som er mer opptatt av at venninnen Amanda er såret, enn at Didrik svikter henne. Farens reaksjon da han beskjemmet kommer hjem med brukt barnevogn og gutta roper bestefar etter ham.

Aller viktigst; språket er ikke maset «ungdommelig». Selv om tidsoppdateringen virker litt tvungen når hun har smettet inn ordet «kåt» i tenåringssamtalen på det uskyldsrene sommerhusrommet. Kanskje burde forlaget også unngått det sukkersøte rosa coveret, som kan skremme både gutter og femten-sekstenåringer fra å lese denne ungdomsboka. Og det er synd, for den er god.

UNGDOMSBOK: Lindell feirer 20-årsjubileum som forfatter med ny ungdomsbok. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
UNGDOMSBOK: Lindell feirer 20-årsjubileum som forfatter med ny ungdomsbok. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media