Når barn får barn

Forbilledlig ungdomsroman om tenåringsgraviditet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Anna+Didrik=baby» er en «oppdatert» versjonen av Lindells kritikerroste «Annas baby», som kom i 1992. For den mottok hun ungdommens egen utmerkelse for Norges beste ungdomsbokforfatter i 1999.

Og boka er god den, tiltross for, eller kanskje på grunn av, at klisjèene står i kø.

Den blå streken

Anna er fjorten år. En søt, uskyldig jente på sommerferie med en litt sidrompa far, en grei lillebror og en velmenende mor. Der møter hun kjekke Didrik på femten, som bare vil «kose litt». Når skolen begynner kommer kvalmen , mensen uteblir og den blå streken på graviditetstesten lyser mot henne.

Helt etter malen altså. Men som krimforfatter er Lindell vant til å skrive etter malen. Ja, det er det hun kan. Og her har hun skrevet en norsk jenteversjon av svenske Gun Jacobsen syttitalltallsriktige klassiker «Peters baby», som vi som var tenåringer på den tiden leste delvis i skjul. Pinlig berørt av tematikken, som jo også var svært pirrende sammenlignet med Gyldendals Gode, Nancy Drew og Ina på kulturtur til Wien.

Usentimental

Nå er nok ungdom av i dag mer garva gjennom utallige tv-serier som stort sett handler om sjalusi, sex, kondomer og abort. Lindell er på ingen måte pedagogisk påtrengende med sin behandling av tematikken.. «Anna+Didrik=baby» er realistisk og usentimental, samtidig som hun klarer å gripe leseren. Lindell har fått med alle tenåringsnyansene; Anna som er mer opptatt av at venninnen Amanda er såret, enn at Didrik svikter henne. Farens reaksjon da han beskjemmet kommer hjem med brukt barnevogn og gutta roper bestefar etter ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer