Når barn returneres

ASYLSAKER: Motivasjon og positiv forberedelse for retur burde nok ofte vært en mer nærliggende tanke hos foreldre og andre voksenpersoner i barnas umiddelbare nærhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske utlendingsmyndigheter behandler et stort antall asylsaker der riktig utfall etter reglene er avslag på opphold i Norge. I mange av disse sakene blir barn tilbakesendt til hjemlandet, og en rekke aktører kunne gitt større bidrag til å lette returen for dem.Barn som søker asyl kan enten være her sammen med sin familie eller alene og med familien i hjemlandet. Når de sendes hjem fra en tilværelse som asylsøkere i Norge, vil de møte en hverdag med lavere materiell standard og mindre utbygde offentlige tjenester. Det betyr ikke nødvendigvis dårligere framtidsutsikter enn andre barn i det aktuelle hjemlandet. Men i en periode vil det kunne være en utfordring for dem å tilpasse seg en uvant hverdag uten de goder og det miljø de har vært vant til i Norge. Ikke minst gjelder dette barn som har vært lenge i Norge med sterke forventninger til å få bli her.Barnekonvensjonen slår fast at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i saker som omhandler barn. Slik er det også når det i asylsaker vurderes om det foreligger så sterke menneskelige hensyn at søkerne bør få opphold. Men konvensjonen forutsetter at det også finnes andre grunnleggende hensyn, blant annet innvandringspolitiske hensyn. I disse inngår en politisk bestemt forutsetning om at innvandringen til Norge skal være regulert og kontrollert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer