Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når begynte vi å tolke alle sangtekster bokstavelig?

I politikken er ord som «drap» og «flammer» reelle. I sangtekster kan det være språklige virkemidler.

SVARER: Christer Kjølstad (FpU) skrev forrige fredag at det var rart Karpe Diem fikk delta på 22. juli-markeringene når de rappet om drap og tortur. Nå svarer (f.v.) Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel. 
 
 Karpe Diem opptrer i Oslo Domkirke under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
SVARER: Christer Kjølstad (FpU) skrev forrige fredag at det var rart Karpe Diem fikk delta på 22. juli-markeringene når de rappet om drap og tortur. Nå svarer (f.v.) Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel. Karpe Diem opptrer i Oslo Domkirke under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Kjære Peter Myhre, Christer Kjølstad og eventuelle andre som faktisk tror Karpe Diem oppfordrer til drap og tortur.

En av de første låtene vi skrev var en gladlåt som het «Vi drepte DJ-en» og ble utgitt i 2004. Vi håper alle forstår at vi aldri drepte en DJ. Vi håper alle forstår at vi ikke oppfordrer til drap på denne eller andre yrkesgrupper. Vi håper alle forstår at musikk, og spesielt hiphop, ikke alltid skal tolkes bokstavelig. Denne debatten har blitt tatt om filmer, bøker, dataspill, stand-up og ulike sjangre av musikk i alle år. Dette er altså en gammel debatt som har fått ny vind.

Den siste uka har politikere fra FpU og Frp sagt at Karpe Diem oppfordrer til drap og tortur. Dere har sagt at vi er «venstreradikale voldsromantikere» og «politiske ekstremister av verste sort», og vi er blitt sammenliknet med mulla Krekar, som er dømt for terror og drapstrusler. Men det som har vært vondest å lese er de som mener at sånne som oss ikke burde ha rett til å delta i sorgen etter 22. juli.

I politikken er ord som «drap» og «flammer» reelle. I sangtekster kan det være språklige virkemidler. Når vi har sagt at vi er «dressed to kill» eller at vi «tar lommeboken din», så har vi selvfølgelig ikke ment det bokstavelig. Vi har aldri vært bevæpnet og aldri ranet noen.

Det samme gjelder når vi sier at vi «tenner på en FpU-kar». I vår sjanger betyr det bare at vi er dypt uenige i store deler av politikken til FpU. Ja, det er spissformulert, men vi kan ikke se bort fra sjanger og kontekst. Dette er hiphop. Vi bruker overdrivelse, underdrivelse, ironi og sarkasme for å fortelle vår historie. For oss er dette åpenbart, og vi blir oppriktig triste når vi leser at noen ikke forstår dette.

Om dere med hånden på hjertet mener at Karpe Diem er ekstremister som oppfordrer til drap og tortur, burde dere anmeldt oss for lenge siden. Ring politiet, ikke pressen. Så seriøse anklager fortjener etterforsking og rettssak, ikke kronikker. Ved å gå til pressen mistenker vi at dere egentlig ikke trenger opplæring i hvordan man skal forholde seg til raptekster, men opererer ut ifra en annen agenda med valgkamp i nær framtid.

Det nye albumet vårt heter forresten «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden». Vi er ikke kristne, oppfordrer ikke til selvmord og håper alle foreldre lever til de er 100 år.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media