Når begynte vi å tolke alle sangtekster bokstavelig?

I politikken er ord som «drap» og «flammer» reelle. I sangtekster kan det være språklige virkemidler.

SVARER: Christer Kjølstad (FpU) skrev forrige fredag at det var rart Karpe Diem fikk delta på 22. juli-markeringene når de rappet om drap og tortur. Nå svarer (f.v.) Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel. 
 
 Karpe Diem opptrer i Oslo Domkirke under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
SVARER: Christer Kjølstad (FpU) skrev forrige fredag at det var rart Karpe Diem fikk delta på 22. juli-markeringene når de rappet om drap og tortur. Nå svarer (f.v.) Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel. Karpe Diem opptrer i Oslo Domkirke under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Peter Myhre, Christer Kjølstad og eventuelle andre som faktisk tror Karpe Diem oppfordrer til drap og tortur.

En av de første låtene vi skrev var en gladlåt som het «Vi drepte DJ-en» og ble utgitt i 2004. Vi håper alle forstår at vi aldri drepte en DJ. Vi håper alle forstår at vi ikke oppfordrer til drap på denne eller andre yrkesgrupper. Vi håper alle forstår at musikk, og spesielt hiphop, ikke alltid skal tolkes bokstavelig. Denne debatten har blitt tatt om filmer, bøker, dataspill, stand-up og ulike sjangre av musikk i alle år. Dette er altså en gammel debatt som har fått ny vind.

Den siste uka har politikere fra FpU og Frp sagt at Karpe Diem oppfordrer til drap og tortur. Dere har sagt at vi er «venstreradikale voldsromantikere» og «politiske ekstremister av verste sort», og vi er blitt sammenliknet med mulla Krekar, som er dømt for terror og drapstrusler. Men det som har vært vondest å lese er de som mener at sånne som oss ikke burde ha rett til å delta i sorgen etter 22. juli.

I politikken er ord som «drap» og «flammer» reelle. I sangtekster kan det være språklige virkemidler. Når vi har sagt at vi er «dressed to kill» eller at vi «tar lommeboken din», så har vi selvfølgelig ikke ment det bokstavelig. Vi har aldri vært bevæpnet og aldri ranet noen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.