Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Asyl- og innvandringspolitikk

Når ble det å spare menneskeliv moralsk konkurs?

Ikke visste jeg at en av mine viktigste oppgaver som stortingsrepresentant skulle bli å korrigere åpenbare faktafeil i asyl- og innvandringsdebatten.

FEIRER MED DANS: Migranter som er reddet på Middelhavet feirer om bord på «Ocean Viking» sist helg. De 182 som ble tatt om bord i redningsskipet hadde flyktet fra Libya. Foto: Renata Brito / AP / NTB Scanpix
FEIRER MED DANS: Migranter som er reddet på Middelhavet feirer om bord på «Ocean Viking» sist helg. De 182 som ble tatt om bord i redningsskipet hadde flyktet fra Libya. Foto: Renata Brito / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Denne gangen er det Henrik Kjellmo Larsen som forvrenger fakta om situasjonen i Middelhavet og sier Europas høyreside er moralsk konkurs.

Larsen åpner med å fortelle at han vil holde seg til ankomstene over Middelhavet, underforstått den farlige sentralruten. Videre forteller han at reisen over Middelhavet har blitt mye farligere og peker på fraværet av redningsbåter som årsaken.

Jon Helgheim (Frp)
Jon Helgheim (Frp) Vis mer

For det første er det slett ikke riktig når Larsen skriver at det 26 ganger flere ankomster over Middelhavet i 2015, sammenliknet med 2018. Det ankom knapt 6,6 ganger flere. Det Larsen her har gjort, er å se bare på ankomstene ved den østlige ruten, den han innledningsvis beskrev at han ikke skulle fokusere på.

Han bruker altså tallene fra den ruten hvor nedgangen av ankomster har vært desidert størst, og sammenlikner de med dødstallene på alle rutene. I tillegg unnlater han å ta med alle de som har blitt returnert til en afrikansk havn når han regner ut dødsraten. Nå lykkes bare rundt halvparten av forsøkene på å krysse Middelhavet, hovedsakelig fordi langt flere blir returnert, og ikke fordi de dør. Slik Larsen jukser med tall, vil all økning av returer se ut som økning i dødsrate.

Dersom Larsens tall hadde vært riktig, så hadde antall døde pr. krysningsforsøk på sentralruten i 2018 vært 14 ganger høyere enn i 2015. Mens det riktige er 1,4 ganger høyere. Det er så mye feil i Larsens innlegg at det var svært krevende å ettergå dette. Dette gjør han for å skape et falskt bilde av at dagens politikk i Middelhavet, som i realiteten sparer tusenvis av menneskeliv, er umoralsk og hjerterå.

Ser vi på Middelhavet totalt sett, så har dødsraten gått ned de siste årene. 2019 ser ut til å bli det laveste året siden 2015. I 2016 var det på sentralruten flere redningsbåter, flere reiser, flere druknede og høyere andel druknede enn året før. Dette kan tyde på at flere redningsbåter lokker flere til å reise enn de klarer å redde. Antall reiser over sentralruten ble også påvirket av at andre ruter ble stengt.

Det viktigste er selvsagt antall druknede, ikke andelen druknede. På grunn av den politikken som Larsen kaller moralsk konkurs, så dør 3200 færre mennesker i året, sammenliknet med toppåret 2016. Etter at redningsbåtene ble trukket tilbake og returene økte, ser vi en dramatisk nedgang i antall reiser og drukninger. 3200 sparte menneskeliv er ikke moralsk konkurs!

Mener Larsen virkelig at vi skal gå tilbake til tusenvis flere døde, for å få ned en ubetydelig prosentandel? Det ville i så fall vært et fullstendig moralsk havari.

Hittil i 2019 er dødstallene igjen halvert sammenliknet med samme periode i 2018. På toppen av det hele får han seg til å skrive at høyresiden vil la flyktninger dø. Han burde skamme seg og ta en grundig evaluering av både egen moral og sin tilbøyelighet til å spre feilinformasjon for å demonisere andre.

Videre forsøker Larsen å gi inntrykk av at de som reiser flykter fra krig og elendighet og ikke har noe annet valg. Det er også feil. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sa i 2017 at sju av ti migranter som reiser over Middelhavet er økonomiske migranter.

At de fleste som kommer til Europa er økonomiske migranter og ikke flyktninger, vises også av verdens mest anerkjente migrasjonsforsker Paul Collier i bøkene «Exodus» (2014) og «Refuge» (2018). Ser vi på ankomstene til Italia i år, så er den største gruppen tunisiere. Tunisia er et fredelig og stabilt land som det ikke er noe grunn til å flykte fra.

Jeg begynner å bli lei av at det er fritt fram for aktivister på venstresiden å spre løgn og fanteri, i et forsøk på å gjeninnføre en politikk som sannsynligvis vil koste tusenvis av mennesker livet, ikke hjelper de som trenger det mest og samtidig vil destabilisere Europa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling