DEBATT

Når ble Morten Abel «irrelevant»?

Hvordan kan Norges største aviser bedrive en så til de grader historieløs kritikk?

Morten Abel  ble tildelt årets hederspris av Spellemannsjuryen. Det har skapt debatt blant musikk-kritikere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Morten Abel ble tildelt årets hederspris av Spellemannsjuryen. Det har skapt debatt blant musikk-kritikere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Morten Abel ble lørdag, helt fortjent, tildelt Spellemannjuryes hederspris. Nå kritiseres mannen som for halvannet år siden fylte Viking Stadion (!) for å være «irrelevant».

Som så ofte før, er det VGs Thomas Talseth som går fremst i hylekoret — og som tar mest feil. Hør på dette:«Jeg har ikke håndfast bevis for å si at hedersprisen Abel fikk er en del av et avtalt spill. Men jeg tillater meg å spekulere. For en ting er sikkert: Denne hedersprisen formelig hyler av mangel på kontekst ... Timing bør være en viktig del av hederspristildelingen. Det bør ikke være slik at man bare trekker frem hvilken som helst gammel hederskar eller -kvinne.»

Her kan man virkelig snakke om feil på feil på feil. Hedersprisen er jo nærmest per definisjon en pris som ikke handler om hva som skjedde i året som gikk, der man fortjenstfullt tillater seg å løfte blikket litt utover dagsaktuelle - som ofte viser seg å være lett forgjengelig.

Jeg velger hedersprisvinnere, nærmest tilfeldig fra den over 40 år lange katalogen: I 1984 gikk prisen til Totto Johannessen, en platedirektør (for øvrig et godt eksempel på hvor dum kritikken av Spellemannprisen som bransjepris er).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer