KOMMENTARER

Når blekket blekner

Blir håndskriften borte, taper vi en metode for refleksjon. Og mye glede og personlighet.

TID TIL REFLEKSJON: Mange av oss tenker bedre når vi må flytte ideene, informasjonen og bildene fra hodet, gjennom armen, ut i pennen og ned på papiret. Foto: John Olav Egeland
TID TIL REFLEKSJON: Mange av oss tenker bedre når vi må flytte ideene, informasjonen og bildene fra hodet, gjennom armen, ut i pennen og ned på papiret. Foto: John Olav Egeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De fleste av oss skriver stadig mindre for hånd. En og annen handlelapp og kanskje noen notater i ny og ne. Det håndskrevne brevet er blitt så sjeldent at det snart er et klenodium. Selv juridisk bindende underskrifter er nå elektroniske. Tastaturet ser ut til å vinne på nesten alle arenaer. Dagens unge er mye raskere med knastene enn med pennen. Dessuten ser håndskriften gjerne ut som et skjærereir i forhold skjermens og printerens digitale og strukturerte skriftbilde. Uten trening og status forfaller den tradisjonelle skriftkulturen mot et punkt der den vil bukke under.

Er det noe å gremme seg over? Vel, det i hvert fall en fordel å ha håndskrift når strømmen går. Men det handler selvsagt om mer enn beredskap. Menneskene har skrevet for hånd i noen tusen år, og det elektroniske tastaturet er bare noen tiår gammelt. Våre forfedre hogg runer i stein og skar dem inn i tre, men sagaene ble skrevet med jernblekk og gåsepenn. Siden de første europeiske universitetene ble grunnlagt i tidlig middelalder, har studentene gjort sine notater for hånd. Det er en gjennomprøvd læringsmetode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer