Når blir vi norske?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg startet som arbeids- og inkluderingsminister for snart to år siden, var innvandringsfeltet ganske nytt for meg. Jeg erfarte raskt at dette var et område der det gjaldt å ha tunga rett i munnen. Samtidig ville jeg ikke la engstelsen for å si noe feil kneble meg. Jeg mente den gang, og mener fortsatt at det viktigste er å få sagt det jeg mener, så får det heller være at jeg av og til kommer i skade for å bruke ett og annet uheldig uttrykk.

I møte med unge mennesker får jeg mange frustrerte meldinger over at de til stadighet blir omtalt som «andregenerasjonsinnvandrere». Flere har spurt hvor lang tid det egentlig skal ta før de kan kalle seg nordmenn. De opplever måten de blir omtalt på som ekskluderende.

Det vil være enklere å skape et inkluderende samfunn dersom vi også fører et inkluderende språk. Et språk som ikke fremmedgjør de vi ønsker skal være inkludert. Også i Arbeids- og inkluderingsdepartementet merker vi at det er krevende å unngå en språkdrakt som skaper distanse. Alle ansatte får derfor i disse dager et lite veiledningshefte i god språkbruk. Vi har ikke laget en fy-liste eller en liste som sier hvordan departementsansatte skal snakke. Derimot har vi samlet vanlige ord og uttrykk og sagt noe om hva som gjør dem vanskelige. Målet er å få folk til å tenke seg om og bli litt mer bevisste på hvordan de snakker og skriver. Da er sjansen også større for at vi får sagt det vi vil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer