Når blod får pengene til å flyte

Amerikanske blodbad av noen filmer går så det suser på den offisielle amerikanske listen over mest besøkte filmer.

Denne helga gikk nyversjonen av skrekk-klassikeren «Motorsagmassakren» til topps på kinolistene i USA. Nesten 207 millioner kroner hentet filmen inn premierehelga, og skjøv et annet gørrete filmeventyr, Quentin Tarantinos «Kill Bill: Volume II», ned på andreplass.

«Motorsagmassakren» har Jessica Biel («The Rules Of Attraction») i hovedrollen, og handler om gjeng ungdommer som strander i en øde landsby i Texas. Der bor også en kannibalsk klan med tilgang til motorsager. Alt ligger altså til rette for mengder med blod og utallige episoder som lett kan koste deg noen år av livet ditt.

Suksesser på rad og rekke

Og akkurat det ser det ut som store deler av kinopublikummet i USA er mer enn villig til å betale penger for. «Motorsagmassakren» er det fjerde blodbadet som går seirende ut premierehelgen til nå i år. Nevnte «Kill Bill: Volume I» steg helt til topps, det samme gjorde «Freddy Vs Jason», filmen som forener galningene fra de to uendelige skrekkfilmseriene «Nightmare On Elm Street» og «Friday The 13th». «Jeepers Creepers 2» fikk også førsteplass med sin lite delikate skildring av det menneskeetende beistet Creeper, som denne gangen har en gjeng basketspillere og duskejenter på menyen.

I tillegg hadde zombie-filmene «House Of 1000 Corpses» og «The House Of Dead» anstendige kvelder med henholdsvis sjuende og sjette plass på premierelistene.

Scream

- Etter det praktfulle 80-tallet, hvor Jason, Freddy, Michel Myers og andre helter slaktet hormonfylte tenåringer over en lav sko, gikk skrekkfilmen inn i en slags krise. De etterhvert katastrofalt dårlige oppfølgerne til Fredag den 13.-, Elm Street-, og Halloween-filmene fornærmet et publikum som etter hvert ble smartere enn hele sjangeren. Takket være den gamle skrekkfilmkongen Wes Cravens ironiske \'Scream\'-trilogi fikk sjangeren og publikum nytt liv, samtidig som mange filmskapere vendte tilbake til den klassiske spøkelseshistorien som «Den sjette sansen», «The Others» og «The Ring». Skrekkfilmen klarte altså å fornye seg, og dagens interesse er et direkte resultat av det, skriver TV2 og Kanal 4s Brita Møystad Engseth i en e-post til Dagbladet.no.

Genistrek

Den filmen som har fanget mest interesse til nå i år er «Freddy Vs Jason». Filmselskapet New Line Cinema gjorde en genistrek i å samle de to slakterne i samme film. Den avgjørelsen har til nå spilt inn over 580 millioner norske kroner etter premieren i midten av august. Hva skyldes suksessen?

- Dette prosjektet har vært på nippet i mange år, men passer selvfølgelig best nå, etter de ironiske «Scream»-filmene og parodiene «Scary Movie»-filmene. «Freddy vs. Jason» er drømmefilmen for alle oss som fulgte dem på 80-tallet, både på kino og video, og appellerer i tillegg til fantasien om å la popkulturelle ikoner møte hverandre (neste års «Alien vs. Predator» er et annet eksempel). Selvfølgelig går «Freddy vs. Jason» så det suser - en hel generasjon vil se hvordan det ender etter til sammen 18 filmer, mener Engseth.

- Hvor går de blodige filmene videre?

Vi kommer fortsatt til å se en rekke spøkelseshistorier a la «Den sjette sansen». Dette fordi det er en filmtype som kan lages intelligent og dermed appellerer til dyktige skuespillere og regissører, samtidig som den har et bredt nedslagsfelt. Den kan altså være både kunstnerisk og kommersiell på samme tid. Rett over jul får vi Halle Berry i Mathieu Kassovitz\' «Gothika», Greg Kinnear i Nick Hamms «Godsend» og Cate Blanchett i Ron Howards «The Missing», for eksempel. Samtidig dukker det opp en del remakes og oppfølgere - «The Texas Chainsaw Massacre», «Van Helsing» som er nok en filmatisering av Bram Stokers fortelling, «Dawn of the Dead», «Dracula III» og «Evil Dead II».

Men oppfølgerne og remakene er avhengige av at de førstnevnte originalhistoriene funker.

Ekstremsport

- Hva er det med blod og gørr på kino? Hvorfor må vi se det?

I et trygghetsorientert og forutsigbart samfunn kan det å oppsøke grøss og gru på kino fungere som en slags ventil. Og man føler seg svært levende når man er redd - det er en slags cinematisk ekstremsport. En skrekkfilm er også helt perfekt for sjenerte nyforelskede - han har en grunn til å holde rundt henne, hun har en grunn til å gjemme ansiktet mot hans mandige bryst. Det er en grunn til at tenåringer foretrekker skrekkfilmer når de er nyforelskede!

TILBAKE 2</B> Jason kom tilbake fra de døde for å slakte de levende. Nå ser du ham sammen med Freddy fra Elm Street.
«JEEPERS CREEPERS 2»</B> Creeper er monsteret som kommer tilbake hvert 23. år for å fø seg på menneskekjøtt.
NY VERSJON:</B> «Texas Chain Saw Massacre» fra 1974 er en av skrekkfilmenes klassikere. Denne helgen gikk nyversjonen til topps på de amerikanske kinolistene.
«KILL BILL»</B> Uma Thurman foråsaker et nesten historisk stort blodbad i Quenting Tarantinos hyllest til asiatisk film.
TILBAKE:</B> Før «Scream»-filmene skremte regissør Wes Craven vettet av oss med «Nightmare On Elm Street».