Når Bob covrer Frank

En søt utgivelse som er vann på mølla til kranglefantene som måtte mene at Bob Dylan er best uten Dylan.

KLASSISK: Bildet er gammelt, men godt. Dagbladets fotograf Tom Martinsen fanget opp lyset under Bob Dylans konsert 11. juli 1978 i Scandinavium, Göteborg. Foto: Tom Martinsen  / Dagbladet
KLASSISK: Bildet er gammelt, men godt. Dagbladets fotograf Tom Martinsen fanget opp lyset under Bob Dylans konsert 11. juli 1978 i Scandinavium, Göteborg. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av de utallige klisjeene om Bob Dylan er at Dylan i grunnen er best uten Bob - at talentet hans først virkelig viser sin storhet når låtene blir frigjort fra opphavsmannen. Det er en smånyttig halvsannhet som hvorom allting er bidrar til å gjøre det interessant å høre det motsatte tilfellet - når Bob blir frigjort fra låtskriveren (og musikeren) Dylan.

På «Shadows in the Night» synger han seg  gjennom ti låter fra Frank Sinatras repertoar. Det gir en mulighet til å sammenligne to av de mest ikoniske amerikanske sangerne - men Dylan gjør sitt for at det på mange måter egentlig er det minst interessante med utgivelsen.

Sinatra var en sanger med en spenst og en frasering som tilføyde en helt spesiell smarthet og menneskelighet til all slags materiale, fra det fjollete til det dypfølte. I likhet med mye rytmisk geni er det vrient å peke på akkurat hvor magien inntreffer, hva det egentlig er som gjør det så annerledes. Det er som å forklare en vits. Det å covre Sinatra ender ofte opp med å bli nokså sidrumpa forsøk på å gjenfortelle vitsen. God Sinatra (og merk at «god Sinatra» kunne oppstå stort sett overalt, selv midt i ganske dårlige Sinatrainnspillinger) gir inntrykk av at han i det øyeblikket er den eneste i verden som skjønner akkurat hva han synger om, og at han er villig til å aller nådigst dele hemmeligheten, stor eller liten, med lytteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer