Når bobler sprekker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For en som har syslet med arbeidslivsforskning i nærmere 30 år, innbyr dagens tumulter rundt opsjoner og lederlønninger til noen refleksjoner og spekulasjoner. Hva har skjedd? Står vi overfor forandringer som har skjedd så gradvis og med så mange, små skritt, at vi ikke har helt merket hvor gjennomgripende de er?

På 1970-tallet var bankene til for bedriftene. I det nye årtusenet er bedriftene til for bankene. Det er mer penger å tjene på penger enn på produksjon, og det er et åpent spørsmål om ikke produksjon i mange tilfeller fungerer som et påskudd for å tjene penger på penger.

Produksjon er absolutt like nødvendig som før, men den fungerer ikke lengre som overordnet formål. Økonomiske begrepsforandringer sladrer om dette når vi bytter ut produksjon med verdiskaping, og verdier til slutt bestandig ender opp som penger.

I det arbeidslivet vi kommer fra, var finanssektorens oppgave å smøre de industrielle hjulene gjennom å levere likviditet og kreditt. Bankenes oppgave var å understøtte og utvikle bedriftenes verdiskaping gjennom å fremskaffe kapital til akseptable betingelser. For å gjøre dette måtte de verdsette verdiskapingen, men bedriften var (i prinsippet) den aktive og autonome part. Det var bedriftens produksjon som skulle utvikles. I dag er det nesten omvendt. Bedriftenes verdiskaping understøtter finanssektorens verdsettinger. Disse verdsettingene sirkulerer som verdipapirer på finansmarkedet. Der kan de generere mer verdier. I denne prosessen blir det et sammenfall mellom verdsettinger og verdier, og finansielle operasjoner og hensyn får en betydelig autonomi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer