LITTERATORTUR: Litteraturen ble for noen år siden løftet ut av næringspolitikken og inn i kulturpolitikken, der bøker - som ikke må forveksles med pølser og hermetikk - hører hjemme. Ilustrasjonsfoto: Rune Myhre, 2005.
LITTERATORTUR: Litteraturen ble for noen år siden løftet ut av næringspolitikken og inn i kulturpolitikken, der bøker - som ikke må forveksles med pølser og hermetikk - hører hjemme. Ilustrasjonsfoto: Rune Myhre, 2005.Vis mer

Når bøker blir bare børs og nesten ikke katedral

«Kommersialiseringa av norsk bokhandel har gått så langt at interesse og engasjement for litteratur er meir å rekne som ei ulempe enn eit gode».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(DEBATT): Bokhausten 2014 er det kunnskap om varehandel, kjededrift og kommersiell marknadstenking som gjeld, skriver tidligere redaktør i Bok og samfunn, Dag H. Nestegard:

Eg var i Stortinget den kvelden boklova blei vedtatt. Sat oppe på galleriet saman med folk frå Forfattarforeininga, mellom anna Per Petterson og Helene Uri. Etterpå var det sprudlevatn i Rådhusgata, der kulturminister Hadia Tajik (Ap) stakk innom.

Forfattarane var glade for at lova endeleg var på plass. Den gamle leiaren Anne Oterholm var der - og tidlegare kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Og saksordføraren i Stortinget, Rannveig Kvifte Andresen frå SV, saman med ho som blei kalla boklovas mor, Gunn Karin Gjul (Ap), som då var leiar i Stortingets kulturkomité. Per Petterson sa om innføringa av lova at «skjer det ikke nå, blir det en generasjon til neste gang vi får denne muligheten».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn