TRUE CRIME SELGER: Men Cappelen får uansett ingen glede av inntektene, selv om lagmannsretten kan redusere tingrettens dom om innkreving av 825 millioner kroner. For Jensen kan derimot royalties være en kjærkommen inntektskilde. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TRUE CRIME SELGER: Men Cappelen får uansett ingen glede av inntektene, selv om lagmannsretten kan redusere tingrettens dom om innkreving av 825 millioner kroner. For Jensen kan derimot royalties være en kjærkommen inntektskilde. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpixVis mer

Når Cappelen ikke lenger er narkobaron, kan han få en ny karriere ved å skrive om det

En kriminell pensjon.

Kommentar

– I mine øyne er dette en ren trussel, sa Johan Garbin til Borgarting lagmannsrett på onsdag.

Det gikk et sus gjennom salen da Garbin, på den 49. dagen av ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen, anklaget storsmugleren for forsøk på vitnepåvirkning.

Garbin er omtalt som «Brusselgeren» og dømt til 14 år og 6 måneders fengsel, for grovt heleri og medvirkning til oppbevaring og salg av hasj. 66-åringen levner ingen tvil om at han holder sin gamle venn Cappelen ansvarlig for det, og også for at Garbin ble dømt for medvirkning til innførsel av et parti hasj i 1995.

Nøyaktig ei uke før ankesaken begynte, fikk Garbin en henvendelse fra Cappelen. Siden han satt fengslet selv, gikk kontakten via advokatene og Garbins kone. I e-posten hilser Cappelen til Garbin og sier at det «ikke er noe vondt blod» mellom dem. Det står at Cappelen er i kontakt med et forlag om å skrive bok, og stiller spørsmålet om Garbin kan være interessert i å bidra til den. Hvis han vil fortelle om åra fra 2011 og 2013, kan han få et «på forhånd avtalt beløp» for dette.

Garbin ble åpenbart rasende. Han følte seg truet. Hvis han har rett i at tilbudet var ment å påvirke vitnemålet hans i positiv retning for Cappelen, fikk det motsatt konsekvens. Som i tingretten omtaler Garbin storsmugleren som «bløffmaker» og «komiske Ali», og sier at hans forklaring er «rent sprøyt».

Moralen i å kjøpe bøker og slik bidra til inntekter for kriminelle diskuteres nå heftig i de svært aktive Facebook-gruppene som følger saken tett. Det rammer ikke bare Cappelen. Eirik Jensen tjener allerede millioner som forfatter på Kagge forlag.

Forlegger Erling Kagge har tjent mer, og det er sannsynligvis av både profesjonell og personlig interesse at han inntatt publikumsbenken en rekke ganger.

«True crime» er en sjanger som får menn til å lese bøker, som topper podkast-listene og som skaper myter. Allerede før Jensen ble anklaget for korrupsjon, hadde Kagge inngått en avtale om boka som handler om hans politiliv. «På innsiden» utkom et år etter pågripelsen og ble en umiddelbar suksess. Og da rettssaken mot Jensen startet i Oslo tingrett i fjor, kunne forlaget fryde seg over at boka ble lagt fram som bevis i retten – med kopier til alle aktørene.

For Jensen har den sammenhengende fortellingen i bokform også vært en måte å få fram hans versjon av sannheten på, før aktoratets bevisførsel. Kriminalromanene han har utgitt på samme forlag bidrar dessuten til å bygge opp en politihelt som opererer i lovens gråsoner, men med gode hensikter og store resultater. Omtrent akkurat slik Jensen er tjent med å framstå selv.

De fascinerende historiene til Jensen og Cappelen er godt materiale til flere bøker, filmer og tv-serier. Forhåpentligvis blir også noen av dem skildret av uavhengige uten betalte kilder. Cappelen får uansett ingen glede av inntektene, selv om lagmannsretten kan redusere tingrettens dom om innkreving av 825 millioner kroner. For Jensen kan derimot royalties være en kjærkommen inntektskilde i lang tid framover.

Og som foredragsturneen til Joshua French viser: Straffedømte kan tjene store penger på å bruke sin egen historie som pensjon. Så når staten stopper Cappelens karriere som narkobaron, kan han få en ny ved å fortelle om den gamle.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.