DEBATT

Jarle Aabø:

Når Dagbladet bryter presse-etikken

I lørdagens avis går Dagbladet på en smell. Redaktør John Arne Markussen bryter Vær Varsom-plakaten ved å la en tidligere SV-politiker komme med grove beskyldninger mot meg og nyhetsavisen «Ja til bilen i Oslo».

- GROVE BESKYLDNINGER: - Den som blir tråkket på i Dagbladets spalter denne gangen er undertegnede, fordi Halse i en større kronikk ser ut til å ikke takle en høyst ordinær og presis nyhetsartikkel, skriver Jarle Aabø. Foto: Heiko Junge / Scanpix
- GROVE BESKYLDNINGER: - Den som blir tråkket på i Dagbladets spalter denne gangen er undertegnede, fordi Halse i en større kronikk ser ut til å ikke takle en høyst ordinær og presis nyhetsartikkel, skriver Jarle Aabø. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nyhetsavisen skaper tydeligvis et stort engasjement og nyhetsartiklene ser ut til å falle enkelte tungt for brystet. Dette er vel og bra, fordi journalistikk bør helst føre til konsekvenser. Nyhetsavisen har nå 21.000 medlemmer og det likes eller skrives noe i spaltene i gjennomsnitt 6000 ganger hver dag.

Det som er mindre bra er å slippe til tidligere SV-politiker Andreas Halse til i Dagbladets spalter der han får komme med grove falske beskyldninger uten at den som utsettes for sterke beskyldninger skal ha adgang til samtidig imøtegåelse.

Den som blir tråkket på i Dagbladets spalter denne gangen er undertegnede, fordi Halse i en større kronikk ser ut til å ikke takle denne høyst ordinære og presise nyhetsartikkel.

«Ja til bilen i Oslo» publiserte 13 juni: «Oslo-håndverkere roser byrådet for bilfritt sentrum Oslo Kobber- og Blikkenslagerlaug, Oslo Malermesterlaug, Oslo Rørleggerlaug, Byggmesterforbundet og Murmesternes Forening hyller Raymond Johansen i en fersk høringsuttalelse om bilfritt byliv. - Vi setter pris på arbeidet med å få bort privatbilismen i sentrum, skriver Oslo Håndverks- og Industriforening administrerende direktør Eivind Andersen i et ferskt brev til Plan- og bygningstetaten.»

Denne nyhetsartikkelen fører til at Andreas Halse kommer med tre grove anklager i Dagbladet. Halse mener at jeg bedriver følgende på Facebook:

1) «Frådende personangrep»: Jeg kan forsikre Dagbladets redaktør at jeg som administrator for nyhetsavisen «Ja til bilen i Oslo» aldri har kommet med et eneste personangrep.

2) Opererer med «de drøyeste formuleringene»: Våre nyhetsartikler eller mine kommentarer befinner seg godt innenfor det som kalles anstendighet.

3) Jeg lever av «å piske opp stemningen i sosiale medier»: Dette er også feil, men god journalistikk som for eksempel å fortelle at Oslo Håndverks- og Industriforening setter pris på at Ap-byrådet arbeider for å «få bort privatbilismen» har en tendens til å skape reaksjoner fra leserne.

Skal jeg klage Dagbladet inn til Pressens Faglige Utvalg? Nei, fordi dette er et så opplagt brudd på Vær Varsom-plakaten at det er helt unødvendig å slå inn åpne dører.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer