Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Når Dagbladet slakter ei Fotballfrue

Julas skup er å henge ut en tidligere anorektiker fordi hun ville pynte på kroppen sin, skriver Guri Idsø Viken.

KRITISK: «Det er ingenting annet enn hyklersk hver gang mediene beskylder unge jenter for å opprettholde et kroppspress de selv har skapt og fortsetter å skape hver gang de pynter forsida si med slanking, rumpe eller treningshysteri» skriver Guri Idsø Viken om avsløringen av fotballfrue Caroline Berg Eriksens (bildet) retusjering av bilder. 
Foto: Nina Ruud / Dagbladet
KRITISK: «Det er ingenting annet enn hyklersk hver gang mediene beskylder unge jenter for å opprettholde et kroppspress de selv har skapt og fortsetter å skape hver gang de pynter forsida si med slanking, rumpe eller treningshysteri» skriver Guri Idsø Viken om avsløringen av fotballfrue Caroline Berg Eriksens (bildet) retusjering av bilder. Foto: Nina Ruud / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

Fotballfrue innrømmer alt. Saken lyser mot oss fra Dagbladets og VGs nettsider. Avisene har jobba på i jula. De har funnet én kommentar fra et kommentarfelt i 2012, der blogger Caroline Berg Eriksen, da kjent som Fotballfrue, hevder at hun ikke retusjerer bildene sine. Men avisene vet bedre.

De har nemlig tilgang på originaler og kan bevise at bildene nettopp er retusjerte. Dessuten har de snakket med mange fotoeksperter som er enige. Og nå har de altså fått bloggeren til å innrømme det og, ikke minst, beklage.   For noen framstår det sikkert som julas skup og samfunnsoppdrag vel utført. Journalistene viser tørt til at Berg Eriksen har mange lesere og påvirker de unge, det er klart det har betydning hvordan hun framstår.

Nå må vi ta ansvar og vise de unge at forbildene deres ikke er som de tror. Så forhindrer vi kanskje at noen sulter seg i jula mens vi andre fråtser i sauefett.   Det er selvfølgelig riktig dette med forbilde, og det er jo bra om de unge endelig har fått et par høye beskyttere i den gufne medievirkeligheten. Da jeg vokste opp, hadde jeg for eksempel bare Hollywoodkjendiser å se opp til, og det var aldri noen som fortalte meg at de samme avisene hadde pynta på dem. Tenk så mye bedre det blir nå, når de forteller deg sannheten.  

Det hele virker som en sekvens tatt rett ut av et tv-program med Trond-Viggo, men slik er det jo ikke. Caroline Berg Eriksen driver ei personlig nettside, ikke et opplysningsmedium. Hun har ingen redaktør andre enn seg selv, hun får ikke pressestøtte og hun har ikke skrevet under på noen Vær varsom-plakat eller hevdet at hun utfører et viktig samfunnsoppdrag med å drive objektiv allmennopplysning. Det eneste hun har til felles med VG og Dagbladet, er i grunn at hun kjemper om de samme annonsekronene, en kamp hun ofte vinner til mange andres forargelse.  

Berg Eriksen lever av å vise fram seg selv og har mange lesere, godt hjulpet av tabloidenes hyppige dekning av henne, en dekning som i sterk grad er knyttet til de gangene hun legger ut bilder av kroppen sin. Koble dette sammen med det faktum at Berg Eriksen har vært åpen om sine tidligere spiseforstyrrelser, og spør hvem som egentlig burde beklage her. Hvis mediene virkelig kommuniserer at det eneste som er interessant med deg, er de kroppsbildene du legger ut, hvis vi alle setter i gang en enorm debatt om kroppen din hver gang vi ser et bilde av den, og hvis annonsekronene knytter seg til om folk liker kroppen din eller ikke, en kropp du til og med selv har et problematisk forhold til, er det virkelig på sin plass å si unnskyld for at du har gjort den litt ekstra fin når du hadde muligheten? 

Det er ingenting annet enn hyklersk hver gang mediene beskylder unge jenter for å opprettholde et kroppspress de selv har skapt og fortsetter å skape hver gang de pynter forsida si med slanking, rumpe eller treningshysteri. Det er også ei uthenging som ikke likner grisen når de klistrer opp et bilde av en kjendiskropp på nettsida si og setter røde ringer rundt forbedrede områder som om det var slakt og slaktepriser de diskuterte.   Sakene om at alt fra Caroline Berg Eriksen til Kim Kardashian kanskje ikke har så fin kropp som det ser ut som, gir ikke meg noe inntrykk av at avisene ønsker å beskytte unge jenter fra noe som helst.

Derimot framstår det som om avisene ønsker å tjene noen ekstra annonsekroner i jula ved å skrive om noe de vet genererer klikk. Det underliggende budskapet til leseren er ikke at man må være stolt av sin naturlige kropp, men at det er flaut å retusjere kroppen sin slik at det blir lagt merke til. Eller kanskje til og med at kroppen din bør være enda finere enn Berg Eriksens om du virkelig skal fortjene at den trykkes på glansa papir. Og slik, kjære, velmenende journalister, slik påvirkes unge jenter. Med velsignelse fra noen av landets fremste redaktører   Noen burde skamme seg denne jula, og det er ikke ei dame som ikke hadde så fin kropp som vi trodde. Vi venter ennå på beklagelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media