HACKET SEG SELV: Sikkerhetsekspert Jay Radcliff oppdaget at andre med enkle grep kunne styre insulinpumpa hans. Det synes han forståelig nok var skremmende. Foto: AP/Scanpix
HACKET SEG SELV: Sikkerhetsekspert Jay Radcliff oppdaget at andre med enkle grep kunne styre insulinpumpa hans. Det synes han forståelig nok var skremmende. Foto: AP/ScanpixVis mer

Når datavirus faktisk kan ta livet av deg

Bør vi være redde for å operere avansert teknologi inn i kroppen? - Ja, sier ekspertene.

I fjorårets krimbok «Flimmer» av Anne Holt og legebroren Even dør flere nyopererte hjertepasienter under mystiske omstendigheter.

Det viser seg at den elektroniske hjertestarteren de har fått operert inn i kroppen, ikke er så livreddende som legene først antok. Noen har nemlig infisert hjertechipen med et dødbringende datavirus.

Det er over 50 år siden den første pacemakeren ble operert inn i en menneskekropp, og stadig flere går rundt med insulinpumper under huden.

På tross av en rivende teknologisk utvikling ellers i samfunnet har vi likevel ennå ikke sett noe særlig til avanserte digitale inngrep i menneskekroppen - selv om det langt på vei er gjennomførbart.

Ifølge teknologisjef Steve Pawlowski i Intel kan grunnen være at folk ikke helt ennå fullt ut stoler på moderne teknologi.

- Slike scenarioer skremmer folk, og det med god grunn. Folk burde være redde. Se bare på hvordan noen nylig klarte å hacke seg inn til de amerikanske droneflyene. Jeg har alltid sagt at dersom en dings har lagringsplass, datakraft og kommunikasjonsmuligheter, så kan den hackes, sier Pawlowski til FREDAG.

SKREV BOK: Anne og Even Holt har skrevet bok om dødelig hacking. Foto: Nina  Hansen / Dagbladet
SKREV BOK: Anne og Even Holt har skrevet bok om dødelig hacking. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Til daglig jobber han med å utvikle framtidas supercomputere, maskiner som tidligst vil se dagens lys om seks-sju år. Han er med andre ord godt vant til å titte inn i den digitale spåkula, og i den ser han ikke noe «Blade Runner»-samfunn i nærmeste framtid.

- Jeg tror det fortsatt vil ta sin tid før folk flest er komfortable med å la avansert teknologi invadere kroppene deres, sier han.

På hackerkonferansen Black Hat i august i år demonstrerte sikkerhetsekspert Jay Radcliff hvordan man relativt enkelt kan hacke seg inn på insulinpumper. Etter å ha lekt litt med sin egen pumpe, oppdaget han at utenforstående trådløst kunne styre den med utstyr som lett kan skaffes fra eBay.

- Min første reaksjon var at dette var kult, sett fra et teknisk perspektiv. Den påfølgende reaksjonen var en form for frykt - å vite at det ikke finnes noe sikkerhet rundt slike enheter som aktivt skal holde meg i live skremte meg, sa Radcliffe til AP etter konferansen.

Bare noen år tidligere hadde han samme sted demonstrert hvordan også pacemakere lett kunne hackes.

- Alle presser teknologien til å bare gjøre mer og mer. Som med all annen teknologi som blir presset slik, blir sikkerheten en ettertanke, sa Radcliff.

BEKYMRET: Teknologisjef Steve Pawlowski i Intel mener at det er svært viktig å sikre teknologien som eventuelt skal inn i menneskekroppen. Foto: INTEL
BEKYMRET: Teknologisjef Steve Pawlowski i Intel mener at det er svært viktig å sikre teknologien som eventuelt skal inn i menneskekroppen. Foto: INTEL Vis mer

Ifølge Pawlowski er det ikke uten grunn at nettopp datasikkerhet er en av Intels største satsingsområder for framtida. Teknologigiganten kjøpte tidligere i år opp antivirusselskapet McAfee, og jobber med å flytte sikkerheten over fra software til også å være innebygd i hardware.

- Men uansett hvor skuddsikker teknologien du utvikler er, kan ikke designet ta høyde for at folk gjør dumme ting. Smarte folk gjør dumme ting. Jeg gjør dumme ting, sier Pawlowski.

Hans største frykt er at det skal skje noe som gjør at folk mister all tillit til datateknologi, slik Fukushima-katastrofen nå har gjort for atomkraften.

- Et slikt tillitsbrudd kan sette utviklingen mange år tilbake, sier han.

Produsentene av medisinsk utstyr har reagert på Radcliffs oppdagelser med forsikringer om at skadelig medisinsk hacking ikke har forekommet, og at sjansen for at det skjer er svært liten. For Radcliff er det en fattig trøst.

- Det eneste som skal til før du har en katastrofe, er at en person gjør dette for å drepe en annen.

LES DAGENS FREDAG: Denne saken sto opprinnelig på trykk i dagens Dagblade FREDAG.
LES DAGENS FREDAG: Denne saken sto opprinnelig på trykk i dagens Dagblade FREDAG. Vis mer