DEBATT

Debatt: Ny regjering i Danmark

Når de enøyde blir konger

Idéfattigdom når det kommer til å bremse den globale oppvarmingen, idérikdom når det kommer til å pine flyktninger.

<strong>NY REGJERING:</strong> Mette Frederiksen presenterte sin ferske mindretallsregjering foran Amalienborg slott i slutten av juni. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB scanpix
NY REGJERING: Mette Frederiksen presenterte sin ferske mindretallsregjering foran Amalienborg slott i slutten av juni. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I den blindes rike er den enøyde konge, lyder et gammelt ordtak. Det har skjedd nå med den nye sosialdemokratiske mindretallsregjeringen i Danmark. De enøyde har blitt konger i det som fram til valget den 5. juni var de blindes land.

Hvis vi et øyeblikk dveler ved hva den nye regjeringen ønsker, får vi et bilde av hvor dypt vi hadde sunket i de blindes land når det kom til alminnelig framsyn, sivilisasjon og anstendighet.

Vi hadde blitt et land der regjeringen frimodig løy om global oppvarming, og der målene, hvis vi da noensinne ville komme dit, ifølge forskerne først ville nås om 100 år. Vi hadde blitt et land der det eksisterte en dobbel lovgivning når det kom til etniske minoriteter som var bosatt i såkalte gettoer. Vi hadde blitt et land hvor et hittil uhørt antall barn ble sparket ned i fattigdom fordi man mente at elendigheten deres ville virke motiverende på foreldrene, som oftest var enslige mødre.

Vi hadde blitt et land hvor det bli opprettet flyktningleirer som Sjælsmark, hvor systematisk iscenesatt vantrivsel skulle sikre at barn og voksne ga opp sine siste håp om framtida og nedbrutte returnerte til sine krigsherjete land, der det ikke lenger var noe hjem som ventet på dem. Slik så det ut i de blindes land. Nå har de enøyde vunnet.

Med det ene øyet ser den nye sosialdemokratiske regjeringen velgjørende klart. Vi får et av verdens mest avanserte svar på den globale oppvarmingen, med løftet om en reduksjon av det nasjonale CO2-utsluppet på hele 70 prosent innen 2030. Vi har begynt med endringer som raskt vil vise seg å være langt større enn vi aner.

Vi skal ikke bare foreta et oppgjør med de fossile brennstoffenes dominans til fordel for bærekraftig sol- og vindenergi. Vi må også gripe inn i produksjons- og forbruksmønstre, i balansen mellom privat og kollektiv trafikk, og vi må drastisk legge om et uansvarlig landbruk. Selv de daglige vanene, den svorne konservatismens siste bastion, må vi forandre.

På vegne av det nye samfunnet må vi være omsorgsfulle som mødre med et spedbarn i armene, klarsynte som generaler midt i et slag, fantasifulle som kunstnere foran et lerret, fryktløse som barn når de leker, kloke som gamle kvinner som oppsummerer livserfaringen sin. Kall det gjerne en revolusjon, for det blir det. Men hvorfor kaller jeg de sosialdemokratiske seierherrene for enøyde?

I innvandringspolitikken vil det nederlagsrammede Dansk Folkepartis blinde menneskeforakt stadig stå ved makt. Det vil stadig være et flertall for det såkalte paradigmeskiftet, med sine bremser for alle permanente oppholdstillatelser til flyktninger, å finne på Folketinget, og sosialdemokratiet vil levere det. Det er det blinde øyes politikk.

Eksministeren for alminnelig menneskemishandling, Inger Støjberg, kunne ikke ha gitt en mer passende velkomstgave til sin avløser, åndsfellen Mattias Tesfaye fra den nyinnsatte sosialdemokratiske regjeringen: En kuleramme i muntre farger, som et symbol på alle skjebnene tilhørende personer med avvikende hudfarge hun har knust i løpet av ministertida.

Kulerammens ukjente oppfinner hadde nok ikke forestilt seg at rammen også skulle være en dommer over menneskeskjebner, men det ble den i Inger Støjbergs regjeringstid. Alt handlet om tall og forenklede regnestykker, der det skam – og samvittighetsløst handlet om å redusere antallet flyktninger Danmark tok imot til mindre enn et minimum.

Mattias Tesfaye forsikrer beroligende om at dansk flyktningpolitikk fortsatt vil være like så nederdrektig som Støjbergs kulerammetenking. Midlertidighetens sverd vil for alltid henge over flyktningenes hoder i ånden fra paradigmeskiftet. En permanent oppholdstillatelse vil fortsatt være umulig at oppnå, uansett hvilket land du har flyktet fra, om det så er Syria.

Bare når vi lukker det ene øyet har vi rett til å føle oss bedre, og hevde at vi står på en varmere, mer menneskelig side etter valget den 5. juni. Vi er nødt til å gjøre oss blinde overfor den umenneskelige politikken som fremdeles blir ført overfor flyktninger. Vi må ignorere diskrimineringens mange utropstegn, skjønt innvandrere og deres etterkommere daglig får dette slengt i trynet.

Danmark vil med en radikal klimapolitikk være et foregangsland for det beste i Europa. Danmark vil med sin like så radikale innvandringspolitikk være et foregangsland for det verste i Europa.

Den nye klimaministeren Dan Jørgensen innrømmer blankt at han ikke har noen plan når det kommer til de store endringene. Det virker heller ikke som om det blir klimaforskere som i framtida vil fylle kontorene hans i rollene som rådgivere, men derimot lobbyister og de sedvanlige spinndoktorene.

Den ytterste høyrefløyen i Danmark er derimot en veritabel tenketank når det kommer til å tenke ut nye metoder for å pine hjerte og håp ut av mennesker i nød. Det virker jo, kan de midt i valgnederlaget seiersbevisste hevde, med en henvisning til en innvandringslovgivning som ikke er annet enn det sykeste påfunnet til en ondskapsfull fantasi.

Det er den nye regjeringens paradoks: Idéfattigdom når det kommer til å bremse den globale oppvarmingen, idérikdom når det kommer til å pine flyktninger.

I det siste årtiet har sosialdemokratiet overlevd på lån fra andre politiske ideologier, sist fra populismen, ikke bare i innvandringspolitikken, men også i kultur- og verdipolitikk. Hvis partiet i dag overhodet har noen egen ideologi er det ikke populismen, men popularismen. Et brennende ønske om å være populær, med strategier som følger samme metoder som i et reklamebyrå når et nytt produkt skal markedsføres. Sosialdemokratiet har ikke lenger politiske kampanjer, men salgsframstøt basert på opinionsundersøkelser, fokusgrupper og spinndoktorer.

Midt i seiersrusen gipser sosialdemokratiet av idé-underskudd og politisk oksygenmangel, men et folkelig press kan tvinge det til nytt liv, fordi partiet med sitt popularitetsjageri blir tvunget til lydhørhet. Klimapolitikken kan bli sosialdemokratiets overlevelsessjanse og sjanse for fornyelse. Den store forandringen vi står overfor krever ikke bare en ny forsoning mellom håndens og åndens arbeid, mellom arbeiderklasse og middelklasse, men også mellom dansker og innvandrere, fordi den store mobiliseringen vil kreve alle krefter, og ingen vil være overflødige.

De gledelige forandringene i Danmark har bare kommet i stand etter et stort folkelig press. Skoleelevenes klimastreiker og opinionsundersøkelser, som viste at bekymringen over klimaet var befolkningens viktigste prioritet, gjorde inntrykk på de politiske partiene. Folkestemningen snudde, og sosialdemokratiet snudde med den. Det er den lydhørheten, ja, kall det gjerne opportunisme, hos de politiske partiene det gjelder å utnytte i en folkelig mobilisering.

Historisk er situasjonen forbløffende ny: Befolkningen går foran, politikerne utgjør baktroppen. I det undervisningslokalet som verdenshistorien alltid er, er det befolkningen som nå står oppe ved tavla og politikerne som sitter på skolebenken.

Vi må fortsette med et stort, også aktivistisk, press, en utrettelig folkelig mobilisering. Hva angår klima, hva angår innvandringsspørsmål, hva angår de voksende forskjellene. Der går en lang, anstrengende Via Dolorosa fra folkelig mobilisering til finansministeriet. Og det er kanskje på samfunnets motstrebende topp vi skal begynne med en omfattende utskiftning av embetsmenn.

Når de enøyde blir konger er det et framskritt. Men resten av oss må kjempe videre for å se med begge øynene. Danmarks idéfattige politikere har bruk for oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer