DEBATT

Debatt: Ny regjering i Danmark

Når de enøyde blir konger

Idéfattigdom når det kommer til å bremse den globale oppvarmingen, idérikdom når det kommer til å pine flyktninger.

NY REGJERING: Mette Frederiksen presenterte sin ferske mindretallsregjering foran Amalienborg slott i slutten av juni. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB scanpix
NY REGJERING: Mette Frederiksen presenterte sin ferske mindretallsregjering foran Amalienborg slott i slutten av juni. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I den blindes rike er den enøyde konge, lyder et gammelt ordtak. Det har skjedd nå med den nye sosialdemokratiske mindretallsregjeringen i Danmark. De enøyde har blitt konger i det som fram til valget den 5. juni var de blindes land.

Hvis vi et øyeblikk dveler ved hva den nye regjeringen ønsker, får vi et bilde av hvor dypt vi hadde sunket i de blindes land når det kom til alminnelig framsyn, sivilisasjon og anstendighet.

Vi hadde blitt et land der regjeringen frimodig løy om global oppvarming, og der målene, hvis vi da noensinne ville komme dit, ifølge forskerne først ville nås om 100 år. Vi hadde blitt et land der det eksisterte en dobbel lovgivning når det kom til etniske minoriteter som var bosatt i såkalte gettoer. Vi hadde blitt et land hvor et hittil uhørt antall barn ble sparket ned i fattigdom fordi man mente at elendigheten deres ville virke motiverende på foreldrene, som oftest var enslige mødre.

Vi hadde blitt et land hvor det bli opprettet flyktningleirer som Sjælsmark, hvor systematisk iscenesatt vantrivsel skulle sikre at barn og voksne ga opp sine siste håp om framtida og nedbrutte returnerte til sine krigsherjete land, der det ikke lenger var noe hjem som ventet på dem. Slik så det ut i de blindes land. Nå har de enøyde vunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer