KOMMENTARER

Når de sløve våkner

Å gråte er bra. Å gjøre noe er bedre. Krokodille-tårer har vi mer enn nok av. Men kurderen Aylan Kurdi døde likevel ikke helt forgjeves, skriver Einar Hagvaag.

ET IKON: Tyrkisk politi fant den tre år gamle Aylan Kurdi død på stranda i Bodrum. Bildet er som et ikon fordi det inneholder så mange deler av denne ufattelige menneskelige tragedien som er større enn vesle Aylan. Men hvorfor trengs et bilde som dette for å vekke folk for hva som utspiller seg i Middelhavet? Foto:  EPA / Scanpix / DOGAN NEWS AGENCY
ET IKON: Tyrkisk politi fant den tre år gamle Aylan Kurdi død på stranda i Bodrum. Bildet er som et ikon fordi det inneholder så mange deler av denne ufattelige menneskelige tragedien som er større enn vesle Aylan. Men hvorfor trengs et bilde som dette for å vekke folk for hva som utspiller seg i Middelhavet? Foto: EPA / Scanpix / DOGAN NEWS AGENCY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Utenrikssjefen i EU, Federica Mogheri, var i Luxemburg for å delta i et møte i Ministerrådet da bildet av den tre år gamle gutten Aylan, som sist torsdag ble funnet død på stranda i Bodrum i Tyrkia, sto på førstesidene i aviser verden rundt. Hun ble spurt av en journalist, som nok håpte på en tårevåt uttalelse, hva hun følte når hun så bildet.

- Jeg er litt sånn luta lei av at politikere blir bedt om å reagere følelsesmessig, var det lett oppgitte svaret fra hun som sliter med å samle sprikende EU-land til felles innsats.

Mogherini, som er tidligere utenriksminister i Italia og bruker diplomatiske vendinger, sa i fortsettelsen, mellom linjene, egentlig dette: Å gråte er bra. Å gjøre noe er mye bedre. Krokodille-tårer har vi mer enn nok av.

Bildet av Aylan vakte sterke følelser over hele Europa. Det virket som ei vekkeklokke på de som ennå ikke hadde tatt inn over seg den ufattelige menneskelige tragedien som flyktningene over Middelhavet gjennomlever. Den konservative britiske avisa The Sun snudde, sammen med den britiske statsministeren, David Cameron, som åpnet øyriket for flere flyktninger. De mange gruppene som utrettelig har kjempet for menneskelighet fikk vind i seilene med sterkt økende folkelig støtte. Bare de urokkelige steinhjertene sto på sitt, men mange av dem valgte å holde hodet lavt og tie inntil videre. I alle fall ser det ut som om vi opplever et stemningsskifte. Og de politiske værhanene har snudd kappa etter den nye vinden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.