Når den tredje skoen ramler i gulvet

Roger (34) ble månedens poet.

(Dagbladet.no): Første gangen Roger Pedersen (34) ble finalist, fikk han også tittelen månedens poet» - sammen med Kari Grinden Lilleseth (44).

- Hvor mye jeg skriver spørs på inspirasjonen jeg får fra dag til dag. Hva som inspirerer meg er nærmest hva som helst fra andres dikt til ting som jeg ser ute, eller folk jeg møter ... Det kan også være barndomsminner eller humoristiske innfall jeg får der og da, forteller Pedersen, som har skrevet i Diktkammeret i et års tid.

- Hva med junidiktet «Den tredje skoen»?

- Det var for det meste et humoristisk innfall der jeg rett og slett begynte å fantasere om hva som skjedde på den andre sida av en imaginær vegg. Klunkene - eller dunkene - kommer fra et par tunge sko som ramler i gulvet, og overraskelsen ligger i det man ikke forventer.

Les junidiktet hans: «Den tredje skoen»

*Klunk, Klunk*

jeg hørte tydelig to dunk

to sko som falt til gulvet

i rommet ved siden av meg

Så hørte jeg enda et dunk

Les juryens begrunnelse:

- Får håret til å reise seg

Her har poeten skrelt vekk alt uvesentleg og servert diktet i ei raffinert og fortetta form. Men sjølv om det er kort, er her plass til klare konkrete og sanselege observasjonar og eit gåtefullt mysterium. Den merkverdige tittelen fører til at lesaren vert nysgjerrig, og spenninga som er skapt her, vert halden ved like til siste ord. Samstundes er det noko med orda «klunk» og «dunk» som er så lydskapande og som får desse skorne til nærast å koma ut av diktet. Samstundes fører dette lesaren inn i rommet der diktet sitt «jeg» er, og me vert lyttande og spørjande.

Og ein vert sitjande att med ei kjensle som mest kan få håret til å reisa seg i nakken: For kva er det i det andre rommet?

Ja, det er det opp til vår eigen fantasi å mana fram. Og til meir ein tenkjer på det, jo fleire alternativ dukkar det opp. Så konkrete og opne kan gode, korte dikt vera, og kanskje bør ein halda fram med å gruvla og tenkja på dette, heilt til dunket av den tredje skoen fyller heile oss, fyller sinn og kropp, ja heile universet?

For juryen, Helge Torvund

I juryen satt denne gangen Niels Schia, Marie Kleve, Helge Torvund og Maria Børja.

JUNIDIKTET VAR ET INNFALL: Og det brakte Roger Pedersen til topps i Diktkammeret.