Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Festivalsommeren:

Når den utenlandske stjerna uteblir

Når den utenlandske stjerna ikke dukker opp, kan det skyldes en for sen visumsøknad eller at stjerna rett og slett ikke får lov til å komme til Norge.

SAMARBEIDER: UDI ønsker å skape forutsigbarhet og samarbeider allerede i dag med for eksempel Melafestivalen, Norway Cup og Førdefestivalen for at den utenlandske stjerna skal dukke opp, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Øyafestivalen i Tøyenparken i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SAMARBEIDER: UDI ønsker å skape forutsigbarhet og samarbeider allerede i dag med for eksempel Melafestivalen, Norway Cup og Førdefestivalen for at den utenlandske stjerna skal dukke opp, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Øyafestivalen i Tøyenparken i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange aktører planlegger i disse tider festivaler og arrangementer rundt omkring i Norge. Da bør de også kontakte Utlendingsdirektoratet for å få veiledning om visumreglene. Det er litt dumt hvis den utenlandske stjerna ikke får lov til å komme.

UDI opplever hvert år at mange arrangører glemmer at vedkommende må ha en tillatelse (visum) for å komme til Norge. Derfor oppstår det noen kinkige situasjoner hvor den utenlandske stjerna søker for sent eller at vedkommende rett og slett ikke får lov til å komme til Norge. UDI ønsker å unngå dette, slik at publikum får den best mulige opplevelsen.

Heldigvis utgjør dette et lite mindretall. Totalt mellom 180000 til 190000 personer søker om besøksvisum til Norge hvert år og hele 95 prosent får innvilget det. Men selv om det er få, er det trist for arrangøren og publikum at det utenlandske trekkplasteret ikke fikk visum.

Hvis en person ikke oppfyller visumvilkårene, er det vanskelig å gjøre noe med det. Vi oppfordrer derfor store arrangementer til å sjekke våre nettsider eller ta kontakt med oss for å se hva som er mulig å få til og hvilke begrensninger som gjelder.

Det kan umiddelbart høres ulogisk ut at man ikke får visum for å kunne komme til Norge dersom man er invitert hit, særlig hvis Utenriksdepartementet støtter arrangementet. Men en viktig forutsetning for å få visum er at norske myndigheter regner det som sannsynlig at søkeren reiser hjem igjen etter endt opphold. Når det ikke er sannsynlig, får ikke personen visum.

Vi har en del faste kriterier for å vurdere hvilke grunner søkeren har for å reise hjem. Det blir gjort en generell vurdering av landet søkeren kommer fra og en individuell vurdering av søkeren selv.

Det er de norske utenriksstasjonene som behandler søknadene i første omgang, og dersom søkeren klager på avgjørelsen, behandler UDI klagesaken.

Et visum til Norge, er samtidig et visum til alle Schengen-landene i Europa. Landene forplikter seg derfor til å føre en lik visumpolitikk. Det er viktig å hindre at noen misbruker et visum til å komme seg til Europa, for så enten å søke en annen oppholdstillatelse eller å bli værende her ulovlig. Kommer søkeren fra et fattig land, preget av sosial uro og konflikter, blir det regnet som mer sannsynlig at han eller hun ønsker å flytte ut enn om landet er rikt og fredelig. Er søkeren ung, ugift, uten fast inntekt og familie er det færre bindinger til hjemlandet enn om det er en eldre person med ektefelle, barn, fast jobb og eiendom.

Artisten kan tidligst søke tre måneder før han eller hun skal til Norge, men vær oppmerksom på at man må være tidlig ute med å reservere time for å levere søknadsdokumentene. Det kan være litt ventetid i høysesongen. Selve saksbehandlingen av søknaden tar normalt inntil 15 dager.

For enkelte søkere vil et avslag på besøksvisum oppleves som urettferdig. På UDIs hjemmesider kan alle søkere finne god informasjon om reglene på forhånd, slik at de selv kan vurdere sjansene sine til å få visum.

Vi ønsker å skape forutsigbarhet og samarbeider allerede i dag med for eksempel Melafestivalen, Norway Cup og Førdefestivalen for at den utenlandske stjerna skal dukke opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!