Kina kom ikke godt fra det da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten nylig la frem sine årlige trusselvurderinger. Landet ble blinket ut som en fremmed makt som vil forsøke å påvirke politiske prosesser og utføre etterretningsoperasjoner som kan skade Norge og norske virksomheters interesser.
PST gikk så langt som å advare mot at det kinesiske teleselskapet Huawei skal få bygge ut 5G-nettet, trolig til amerikanernes fornøyelse.
Brått føltes det lenge siden kongeparet og 320 norske næringslivsaktører var på besøk i Kina og undertegnet avtaler så «signeringspennen gikk varm», slik Innovasjon Norge omtalte besøket i oktober i fjor. Så hvor kommer dette – tilsynelatende – plutselige væromslaget fra, drøye to år etter at Norge omsider kom ut av den politiske fryseboksen etter fredsprisbråket i 2010?
Hva er det som gjør norske sikkerhetsmyndigheter så mistenksomme overfor private kinesiske selskaper?
Svaret ligger i Kinas politiske system og dets mektige leder Xi Jinping. Helt siden han overtok makten i 2012, har han gradvis utvidet sine fullmakter. Han har opprettet såkalte ledelsesgrupper som er styrt av ham, og som har som oppgave å koordinere politikk innenfor de mest sentrale områdene som finans, reform, cybersikkerhet og utenriks.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger