BARKS BESTE SERIE? "Donald Duck og gullhjelmen" kom første gang ut i Norge i 1954. Nå er det kommet i et hefte som inkluderer Don Rosas oppfølgere "Visdommens voktere" og "Columbuskartene". Originalserien er en fantastisk framstilling av maktsyke og grådighet. Copyright: Disney
BARKS BESTE SERIE? "Donald Duck og gullhjelmen" kom første gang ut i Norge i 1954. Nå er det kommet i et hefte som inkluderer Don Rosas oppfølgere "Visdommens voktere" og "Columbuskartene". Originalserien er en fantastisk framstilling av maktsyke og grådighet. Copyright: DisneyVis mer

Når Donald Duck drømmer om å bli kongen av Nord-Amerika

Wandrups utvalgte: Nye eksempler på at Don Rosa følger opp Carl Barks' ideer.

TEGNESERIE: Suksessen med å koble den formidable tegneren Carl Barks, mannen som skapte Andeby, med hans elev og «disippel» Don Rosa fortsetter. Bind 6 av «Carl Barks og Don Rosa. Originalene og oppfølgerne» inneholder den sterkeste av alle Barks-historier, «Donald Duck og Gullhjelmen», som fra Barks side var inspirert av Oseberg-skipet, en tegning av Hal Foster fra «Prins Valiant» og et personlig møte med sleipe advokater under en skilsmisse.

Jeg vet ikke om Donalds navnebror Donald Trump har lest denne serien, der den enkle anda fra Andeby drømmer om å bli Kongen av Nord-Amerika. I så fall er det ikke umulig at han har tatt den litt for bokstavelig. Riktignok har vi ennå ikke sett Trump med gullhjelm, men det er snart bare det som mangler.

TO TEGNERE - samme intrige. Don Rosa lagde ofte fortsettelser på Carls Barks fortellinger.
TO TEGNERE - samme intrige. Don Rosa lagde ofte fortsettelser på Carls Barks fortellinger. Vis mer

Bind sju presenterer «Det gamle slottets hemmelighet», Barks andre historie om onkel Skrue, etter «Jul på bjørnefjell» (1947).

Her er Skrue, Donald og guttene på besøk i Skottland, der eksteriørene er inspirert, som så ofte hos Barks, av National Geographic. Don Rosa utvikler temaene med villskap, detaljrikdom og fortellerglede.