Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Når Donald Trump erklærer krig på impuls, er det grunn til å være bekymret

Løgner, propaganda, retorikk og konspirasjonsteorier om Syria gjør verden farligere.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det påståtte gassangrepet i Øst-Ghota forrige lørdag har Syria igjen vært helt på topp i det internasjonale nyhetsbildet. I natt sendte USAs president Donald Trump raketter mot flere av president Bashar Assads militære installasjoner, godt hjulpet av Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May.

Hva var det så som skjedde lørdag for ei uke siden? Bilder av barn og voksne i den til da opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta, skjelvende, med fråde rundt munnen og etter hvert med oksygenmasker, gikk verden rundt. Vi fikk vite at Syrias diktator Bashar Assad nok en gang hadde brukt gass mot sin sivilbefolkning og at minst et førtitalls personer var blitt drept. Ut fra bildene så det ut som om det dreide seg om klorin- eller saringass.

Fordømmelser fra en rekke hold lot ikke vente på seg. Donald Trump lovet hevn, Storbritannia og Frankrike fulgte opp. Krigstrommene gjallet. Russland benektet at Assad-regimet sto bak.

Ikke alle var like overbevist om at det hadde funnet sted et gassangrep, fra konspirasjonsteoretikere til seriøse politikere og kommentatorer. Mange kunne heller ikke forstå at Bashar Assad skulle ty til bruk av gass når han i prinsippet – ved hjelp av Russland og Iran – hadde nedkjempet de syriske opprørssoldatene i Øst-Ghouta. Kunne angrepet vært iscenesatt av opprørerne sjøl?

ANGREP SYRIA: USA, Storbritannia og Frankrike angrep Syria i natt. Målet er å forhindre bruk av kjemiske våpen, sier president Trump. Video: CNN Vis mer

Debatten har gått de siste dagene, ikke minst på sosiale medier. En flere år gammel video som viser syriske barn som ligger på golvet og simulerer ofre for gassangrep, er blitt lastet ned tusenvis av ganger. På videoen kan man se at voksne putter et hvitt skum i munnen på barna. Spekulasjonene rundt videoen er mange, og konspirasjonsteoretikerne koser seg. Dette er gjort (a) for å vise hvor jævlig Bashar Assad er, (b) for å vise hvor lett det er å iscenesette et åsted for en påstått krigsforbrytelse og (c) som opplæring for å vise barn hvordan de skal beskytte seg når gassen kommer. Den russiske mediegiganten Russia Today, Putin-alliert og slett ikke alltid til å stole på, melder at videoen er fire år gammel og at den var en del av et teaterstykke som ble oppført i Øst-Ghouta.

De fleste eksperter som har studert det offentliggjorte videomaterialet fra Douma forrige helg, er klare på at ofrene har vært utsatt for gass. Men mange sier at det er umulig å være helt sikre før man har tatt prøver av ofrene og fra åstedet. De hvite hjelmene, sivilforsvarsgruppa som opererer i opprørskontrollerte områder i Syria, står bak mange av videoene. Gruppas medlemmer har utvilsomt reddet svært mange mennesker fra å dø og opererer daglig med livet som innsats. Men ikke alle er overbevist om at dette bare er en humanitær organisasjon; beskyldningene om at den er en del av de militante islamistbevegelsene i Syria har vært mange.

Hvem skal man så tro på? Russiske myndigheter hevder at eksperter som kom til Douma etter at byen ble erobret av Assad-styrkene, ikke fant bevis på at det hadde funnet sted noe gassangrep overhodet. President Emmanuel Macron, som har vært en svært så ivrig krigshisser de siste dagene, sier at han vet Assad sto bak, men han har ikke lagt fram noen beviser. Først i dag skal internasjonale eksperter på kjemiske våpen etter planen ankomme Douma for å begynne sitt arbeid. De kan eventuelt finne ut hva slags gass som ble brukt, men de har ikke mandat til å utpeke noen ansvarlige.

Svart-hvitt-tankegang med «the good guys and the bad guys» i aksjon er en viktig del av krigen i Syria. Men det er interessant å se at mange denne gangen er forsiktige med å være helt bastante. Både nyhetsbyråer og vanligvis proamerikanske medier er blant dem som i stor grad bruker betegnelsen «det påståtte gassangrepet» om det som skjedde i Douma for ei uke siden. De ønsker å vente med å felle en endelig dom til det er gjort nærmere undersøkelser.

Men slike hensyn tar ikke verdens mektigste mann, Donald Trump. Han reagerer ut fra impulser og bruker retorikken for alt den er verdt. Samtidig spriker twittermeldingene hans i alle retninger. I begynnelsen av uka var USAs president helt klar på at han ville straffe Assad og at en militær aksjon var nært forestående. Torsdag holdt han fast ved at han ville reagere militært, men nå var det plutselig ikke så sikkert at det vil skje umiddelbart. Hva hadde skjedd?

Russlands trusler om å gjengjelde et amerikansk angrep mot Syria, i verste fall ved å angripe amerikanske krigsskip i Middelhavet, må nok ha fått Trump til å tenke i retning av impulskontroll. Det er trolig grunnen til at nattas angrep tross alt ble relativt begrenset. Samtidig gjorde Trump som sine forgjengere i Det hvite hus; han fikk med seg en «koalisjon av villige». Han har gode allierte i president Macron og Theresa May, men Tysklands mektige, men også sindige kansler Angela Merkel, ville ikke være med på noe militært eventyr. Det ville heller ikke Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Og takk for det.

Men verden er blitt et farligere sted for oss alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!