KOMMENTARER

Når Donald Trump erklærer krig på impuls, er det grunn til å være bekymret

Løgner, propaganda, retorikk og konspirasjonsteorier om Syria gjør verden farligere.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter det påståtte gassangrepet i Øst-Ghota forrige lørdag har Syria igjen vært helt på topp i det internasjonale nyhetsbildet. I natt sendte USAs president Donald Trump raketter mot flere av president Bashar Assads militære installasjoner, godt hjulpet av Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May.

Hva var det så som skjedde lørdag for ei uke siden? Bilder av barn og voksne i den til da opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta, skjelvende, med fråde rundt munnen og etter hvert med oksygenmasker, gikk verden rundt. Vi fikk vite at Syrias diktator Bashar Assad nok en gang hadde brukt gass mot sin sivilbefolkning og at minst et førtitalls personer var blitt drept. Ut fra bildene så det ut som om det dreide seg om klorin- eller saringass.

Fordømmelser fra en rekke hold lot ikke vente på seg. Donald Trump lovet hevn, Storbritannia og Frankrike fulgte opp. Krigstrommene gjallet. Russland benektet at Assad-regimet sto bak.

Ikke alle var like overbevist om at det hadde funnet sted et gassangrep, fra konspirasjonsteoretikere til seriøse politikere og kommentatorer. Mange kunne heller ikke forstå at Bashar Assad skulle ty til bruk av gass når han i prinsippet – ved hjelp av Russland og Iran – hadde nedkjempet de syriske opprørssoldatene i Øst-Ghouta. Kunne angrepet vært iscenesatt av opprørerne sjøl?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer