Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når du er nær ved å hive spillkontrolleren i veggen

Er det da greit at spillet spiller seg selv?

|||OM DU LEGGER fra deg en bok før du har lest den ferdig, er det gjerne fordi boka ikke er spesielt god. På samme måte forlater sjelden publikum kinosalen midt i en glimrende film.

Hvorfor er det da sånn at et overveiende flertall av dagens spillere ikke gidder å spille gjennom dataspillene sine - selv de som regnes for å være svært gode?

Nylig gjennomførte Microsoft en spillerundersøkelse som viste at mindre enn 30 prosent av de som hadde begynt på «Grand Theft Auto IV» hadde fått med seg hva som skjedde med hovedpersonen Niko Bellic mot slutten.

På samme måte er det med flere andre storspill som har mottatt toppscore de siste årene: «Fable II», «Call of Duty 4», «Halo 3», «Half-Life 2»-episodene - det er langt flere som starter på spillene enn som fullfører dem.

I NOEN TILFELLER kan dette være fordi spillene har flerspillerdeler som tiltrekker mer enn historiedelen. Men den aller viktigste grunnen til at mange legger fra seg et spill, er som regel at spillerne kommer til et punkt der spillet blir mer frustrerende enn moro.

Det skal gjerne ikke mer til enn at man gjentatte ganger dør på et spesielt oppdrag, et brett eller en boss før spillerne rett og slett ikke orker mer.

Tradisjonelt har noen spill tilpasset seg spillernes ferdighetsnivå ved å la spilleren bestemme hvor tøff motstanden skal være, men da blir som regel hele spillet enten for lett eller for vanskelig.

NÅR MARIO I disse dager vender tilbake til Wii-konsollen i «New Super Mario Bros. Wii», er det ikke mulig for spillerne å bestemme vanskelighetsgraden.

Samtidig regnes det for å være et av de tøffeste Mario-spillene som er gitt ut på mange år. Risikerer ikke da Nintendo å skyve fra seg spillerne som ikke nødvendigvis er tåtet opp på plattformspill og tålmodighetspiller? Overhodet ikke.

I spillet har nemlig Nintendo lagt inn en helt ny funksjon, Super Guide, som spiller spillet for deg dersom du sitter fast.

Om Mario dør åtte ganger, får du muligheten til å velge om Luigi skal komme og hjelpe deg. Takker du ja, vil Luigi automatisk spille gjennom brettet du sliter med, slik at du kan fortsette spillet videre.

«JUKS», VIL KANSKJE noen si. Andre vil kanskje argumentere med at hele meningen med spillet forsvinner når du ikke klarer disse utfordringene selv.

Men når du tenker på hvor mange spillere der ute som ikke har ork til å dø 10-15 ganger før de får teken, er denne superguiden rett og slett en genistrek.

Ved å se hvordan Luigi løser brettet, kan du selv lære deg hvordan du gjør det - og dermed bli en bedre spiller selv.

OG SIDEN SUPERGUIDEN bare viser deg hvordan du skal komme deg i mål, men ikke røper hvordan du skal få tak i hemmelighetene som ligger strødd rundt på brettene, er det fortsatt nok av utfordringer å hente for Mario-veteraner som nekter å la seg holde i hånda.

Her er det spill nok for alle.

LES DAGENS FREDAG: Denne artikkelen står på trykk i dagens utgave av Dagbladet FREDAG.
LES DAGENS FREDAG: Denne artikkelen står på trykk i dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media