Når du ikke er der

Blindheten i «Blind» speiler en gjenkjennelig frykt, og et gjenkjennelig håp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Alle frykter vel iblant å bli overlatt til mørket. Men «Blind», Eskil Vogts ambisiøse og intrikate regidebut, handler også om blindheten som forsterker av frykten som allerede er der, i folk i sin alminnelighet.

Det er en film om hukommelse og om skapende prosesser, den tilbringer mye tid på metaplanet. Men mest av alt handler det om redsel, og, så klart, om kjærlighet.

Sjonglerer Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) er nylig blitt blind. Hun har gjort leiligheten hun deler med ektemannen Morten (Henrik Rafaelsen) til et rede der hun sitter ved vinduet og dikter opp historier. Iblant tror hun at Morten ikke har gått på jobb likevel, men sitter og følger med på henne.

I en parallellhistorie blir den ensomme pornostorforbrukeren Einar (Marius Kolbenstvedt) betatt av en fremmed dame i bygården (Vera Vitali). Så blir det klart at Einar og den fremmede er figurer i en historie Ingrid dikter opp. Så blir Morten en birolle i historien om Einar, og det hele blir litt mer komplisert igjen.

Vogt sjonglerer lett, men nå og da går en ball i bakken. Presentasjonen av den triste hverdagen til Einar er overraskende gjengs, stereotyp i sin skildring av urban utenforfølelse. Men historien om Ingrid overrumpler og beveger. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer