<strong>RIKT ROLLEGALLERI:</strong> I tredje sesong av «Orange is The New Black» er det vanskeligere enn noen gang å få øye på en hovedrolle. Foto: Jojo Whilden/Netflix
RIKT ROLLEGALLERI: I tredje sesong av «Orange is The New Black» er det vanskeligere enn noen gang å få øye på en hovedrolle. Foto: Jojo Whilden/Netflix Vis mer

Når du ser noen som ligner deg selv på tv er det litt sånn «okei, jeg eksisterer»

Ny «Orange»-sesong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ok, dette begynner å bli latterlig, sier fengselsvakten Wanda.

Det er morsdag i kvinnefengselet, og smårollingene som er på besøk har slått små knyttnever mot pinataen i en evighet uten å få hull på den.

Pinner er ikke lov i fengselet. Wanda er lei.

Så hun drar frem batongen.

- Ta et skritt tilbake.

Ungene skritter lydig i revers, før Wanda river opp hele sulamitten med seks tungpustede slag. Barna løper mot pinataen for å grafse til seg godsaker. Men den er tom.

- Herregud, sier Brook, en av de insatte.

- Dette er en perfekt metafor for livene deres.

Det skorter ikke på mørk humor når «Orange is The New Black» returnerer til Netflix i dag.

Fredag er det nok en gang tid for å benke seg med livene til damer i beige og vakter i blått i Litchfield-fengselet, idet hele tredje sesong rulles ut i én jafs. 

Mangfold
Første sesong startet som en innføring i kvinnefengselets kriker, kroker og luner gjennom sin blåøyde hovedperson Piper Kermans blå øyne.

En middelklassedame som en dag ble innhentet av fortiden som dama til en narkosmugler og havnet bak lås og slå.

Derfra har serien blomstret utover i et velspilt ensemble hvor fokuset ubesværet skifter fra fengselsfugl til fengselsfugl.

Serieskaper Jenji Kohan, også kjent for «Weeds», søker ifølge Vanity Fair skuespillere som skiller seg fra det man ser i «det smaksfattige og ensformige tv-landskapet fra de siste tiårene».

Noe som har gitt serien et mangfold den får mye oppmerksomhet for.

<strong>FERSKT FJES:</strong> I tredje sesong dukker den australske modellen og skuespilleren Ruby Rose opp i rollen som sarkastiske Stella, en ny innsatt i fengselet som Piper (Taylor Schilling) får et godt øye til. Foto: Jojo Whilden/Netflix
FERSKT FJES: I tredje sesong dukker den australske modellen og skuespilleren Ruby Rose opp i rollen som sarkastiske Stella, en ny innsatt i fengselet som Piper (Taylor Schilling) får et godt øye til. Foto: Jojo Whilden/Netflix Vis mer

Her er alt fra etniske minoriteter til transkjønnede i alt annet enn stereotypiske og endimensjonale roller.

Og det overveldende flertallet av rollefigurene er kvinner. Som Kohan ifølge Indiewire sa under en nylig paneldiskusjon:

- Jeg tror det er mange folk som har sett serien vår og følt at kroppene, kjønnsidentiteten, seksualiteten og alderen deres er blitt anerkjent gjennom de ulike kvinnene som fremstilles i serien vår. Når du ser noen som ligner deg selv på tv er det litt sånn «okei, jeg eksisterer». 

Ikke lenger hovedperson
Samtidig er det fascinerende å se hvordan fortellingen over tid har jobbet for å dytte hovedpersonen Piper bakover noen rader, til punktet hvor skuespiller Taylor Schilling i tredje sesong bare glir inn i ensemblet og blir for en birolle å regne.

I praksis har ikke serien noen hovedperson lenger.

Og det selv om serien er basert på memoarene til virkelighetens Piper, som nå er konsulent for serien.

Det kan være en grunn til omleggingen.

Ekte-Piper satt nemlig bare 13 måneder i fengsel, mens Netflix allerede har en fjerde sesong i siktet sitt og ikke later til å ha noe ønske om å runde av med det første.

Kanskje er det konturene av en evighetsserie vi ser her, basert på et stadig skiftende rollegalleri av innsatte.

Og det er nok av innsatte å ta av. Selv om Kohan ifølge The Hollywood Reporter lover en lettere sesong enn fjorårets temmelig blodige affære er det er én ting denne sesongen ser ut til å gå rett i strupen på:

- Fengselsindustrien er en enorm skamplett og svikt i dette landet. Det er forskrekkende at vi burer inn ett av hvert hundrede menneske.

<strong>GJENSYN:</strong> Der andresesong hadde mindre av Laura Prepon og såvidt rakk å introdusere Lori Petty, kommer begge sterkere tilbake i årets sesong. Foto: Jojo Whilden/Netflix
GJENSYN: Der andresesong hadde mindre av Laura Prepon og såvidt rakk å introdusere Lori Petty, kommer begge sterkere tilbake i årets sesong. Foto: Jojo Whilden/Netflix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer