VÅR MANN: Frode Johnsen er 41 år, men fortsatt den som burde starte alle Norges landskamper på topp. Her avfotografert for 14 år siden da han var i Rosenborg. Foto:Arnt E. Folvik
VÅR MANN: Frode Johnsen er 41 år, men fortsatt den som burde starte alle Norges landskamper på topp. Her avfotografert for 14 år siden da han var i Rosenborg. Foto:Arnt E. FolvikVis mer

Når du våkner med knotta først

Seriestart i norsk fotball og fansen skal skvises for alle grunkene de har. TV har makta. Vi ber om Milkhake for peace og tror kanskje på et liv etter 90 minutter pluss tillegg.

Jesus har gjort unna Goalgata. Folk har fått vist seg fram med ski, kyllinger og barn fra fjell og vidder. Verden går rett til helvete, og norsk fotball ruller igjen: På hjemme- og bortegresstuster.

Brann rykket ned i fjor, og en kompis jaktet febrilsk på Brann-drakt minutter før avspark mot Fredrikstad. Andre våknet tidlig med knotta først, mens på Lerkendal var det respekt, tårer og stas med broder Åge som mintes den evige toppscorer, Odd Iversen.

Norges Fotballforbund? Nei, vi skriver ikke om maktfolk i for trange dresser og milkshake for peace (beklager ordbruken her) med mindre vi blir truet med offsidefeller av en olm linjemann.

Norsk fotball er, folketallet tatt i betraktning, ganske så morsom for oss myrhuer som bruker for mye tid på å se dårlig fotball. Men dårlig fotball er bedre enn ingen fotball. Hei NFF, legg alle kampene samtidig på søndager, ikke kødd med supporterne. OK? Bra.

Fotball handler om å holde med noen, holde med ett lag, flere lag, men, nei: Ikke flere lag i samme divisjon, det skulle tatt seg ut. Denne skribent holder med mange, først og fremst i de lavere divisjoner, fordi jeg er vokst opp et sleivspark unna Eidsvold Stadion og dermed blir det for alltid EIF aka Eidsvold Idrætsforening, laget som frister en skyggefull tilværelse i divisjon fire. Kom igjen’a, gutta!

Sånn skal det låte. I den øverste divisjonen er det bare ett lag å holde med, de vant mot Godset. Men, det er greit å ha et godt øye til Skeid og Frigg også. Gode byklubber. Lyn? Hæh! Folk (og fe) fra Trondhjem holder med RBK, mjøndøler skal kose seg med laget i brunt, men er du fra Stavanger så er det en medfødt smerte å holde med Viking. Sånn er livet med ball. Jeg kjenner til og med folk som holder med Molde, Tromsø og Kongsvinger. I engelsk fotball er det bare ett lag å elske, det vet alle tenkende mennesker - i rødt.

Og da er det grunn til å gjenta en gammel sannhet: Du må ikke score så inderlig vel på en keeper som tilhører deg selv.