Regine Stokke.: «Regines bok» har i seg alt det stoff som betydningsfull litteratur er laget av: Livslyst og håp, tilbakeslag, frustrasjon og melankoli, vennskap, kjærlighet, hat og sorg. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
Regine Stokke.: «Regines bok» har i seg alt det stoff som betydningsfull litteratur er laget av: Livslyst og håp, tilbakeslag, frustrasjon og melankoli, vennskap, kjærlighet, hat og sorg. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Når du vet du skal dø

Hjerteskjærende, ganske enkelt.

||| ANMELDELSE: Merkverdig. Når du leser «Regines bok», spesielt hvis du er et mannfolk, tar du deg i å gjespe med jevne mellomrom. Det er paradoksalt fordi det er ingenting kjedelig i den.

Når du vet du skal dø

Kreftsyke Regine Stokkes blogg om å dø er velartikulert og dypt livsfilosofisk, full av drama og følelseskontraster, og hennes fotografier som følger tekstene er poetiske — og imponerende, ikke minst sett i lys av at de er tatt av en 17-åring.

Det kan skyldes en midlertidig og individuell hormonell forstyrrelse i kroppen: Jo sterkere en tekst er, jo mer får man behov for å gjespe. Det er den eneste legitime forklaringen på fukten som dukker opp i øynene når «Regines bok» er på sitt mest gripende.

Bloggbok Det er mange grunner til å lese denne boka. Noen er allerede nevnt over. En ytterligere grunn er det rent sjangermessige. Dagbøker om å dø er allerede etablert historisk som en litterær undersjanger. Her utspiller den seg i en moderne, elektronisk verden, der bloggdagboka er åpen for leserkommentarer. Det påvirker igjen Regines fortelling.

Slik veksler boka og bloggen mellom det private og det offentlige; Regines tanker og lesernes respons, Regines repons på leserne, lesernes respons på Regines respons, og så videre. Derfor kan man ikke la være å undre seg over hva som skjer i det øyeblikket denne boka blir tilgjengelig på Ipad. I uttrykk vil den da kunne minne om en blogg og er dermed ført tilbake til sitt utgangspunkt. Forskjellen er at leserkommentarfeltet er stengt for ytterligere kommentarer og Regine kan ikke fylle på med flere ord. Under halvannet år etter at hun fikk diagnosen akutt leukemi i august 2008, døde hun.
  Store kontraster Denne boka har nok ikke blitt en bestselger fordi den er sjangerinteressant. «Regines bok» har i seg alt det stoff som betydningsfull litteratur er laget av: Livslyst og håp, tilbakeslag, frustrasjon og melankoli, vennskap, kjærlighet, hat, sorg, eksistensielle spørsmål av typen «Er folk mer redde for kvinner uten hår?» og galgenhumor som «Lurer virkelig på hvilke tabletter det var, i og med at jeg fikk latterkrampe av dem. Jeg hadde da ingen grunn til å le. Slike tabletter vil jeg ha flere av».

I romaner dør folk hele tiden, men vi blir berørt i begrenset grad. Vi vet at hovedpersonene, som i film, reiser seg opp etterpå og spiser en feit, overdådig lunsj i traileren sin, før de går videre til neste roman og film. Det gjør ikke ungdommen Regine Stokke fra Kristiansund. Hun har formulert sin siste replikk.