En president som vinner valg med 97. 7 prosent av stemmene, blir enten sittende til han dør, eller han blir styrtet i kupp eller revolusjoner. For sånn er livets lov for autoritære politiske ledere og diktatorer. Det var derfor overraskende da Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev - som fikk nettopp 97. 7 av stemmene ved valget i 2015 - trakk seg fra stillingen som president tirsdag kveld. Den formelle overdragelsen av makt ser ut til å skje salomonisk, og uten de spenninger vi så da Usbekistans eneveldige president Islam Karimov døde i 2016.
Men ingen ting trenger å være slik det tilsynelatende ser ut i den politiske kulturen i det post-sovjetiske Sentral-Asia. Så når en sultan med fornavnet Nursultan går frivillig fra landets aller høyeste embete, så skjer det i Kasakhstans tilfelle på den måten at den første embetsgjerning til etterfølgeren Kassym-Jomart Tokajev, er å foreslå at landets hovedstad Astana bytter navn til Nursultan, slik han gjorde onsdag. Sånn ser vi konturene av en kommende personkult rundt Nazarbajev som han i alle årene han var president i hvert fall et stykke på vei klarte å styre unna. Den nye presidentens første embetsgjerning var altså å gjøre homage til den gamle kongen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger