Når en tjener mer enn den andre

Hvorfor trenger man ikke en pappa hvis man har en mamma?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å ta vare på barn handler om mer enn bare penger, men i dette innlegget er det penger det handler om. Jeg ser på fordelingen av forsørgeransvar mellom to foreldre som tjener godt begge to, men den ene tjener mer enn den andre.

Hvis man har et barn med to foreldre som ikke lever sammen, bor som regel barnet hos en av foreldrene, og har som oftest samvær med den andre. Som regel bor de hos moren, så mitt eksempel tar dette som utgangspunkt. Men poenget er kjønnsløst, så man kan gjerne bytte rollene.

Dersom far tjener mer enn mor, bidrar han til å øke barnets økonomiske vilkår ved at barnebidraget settes høyere enn det ville vært om de tjente like mye. Dette tjener altså barnet på, og slik får også far komme mer på banen og forsørge barnet selvom han ikke bor med det fast. Slik har tydeligvis de som lager regelverket bestemt at barnet skal tjene på å ha en far med ressurser.

Hvis mor tjener mer enn far, reduseres fars barnebidrag i takt med inntekten til mor.

Dette er rart. For dette kommer ikke barnet til gode siden barnet bor hos mor. Barnet taper på at mor tjener godt, i forhold til far. I tilfellet hvor far tjener mest, gavnes altså barnet av dette. Men i tilfellet at mor tjener mest, gavnes altså barnets far av dette - ikke selve barnet. Det er vel litt urettferdig?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer