DEBATT

Når er man norsk nok?

Det er ikke stamtavla som avgjør om man er norsk eller ikke, men verdiene man lever etter.

Oslo  20120517.
17. mai-feiring på Karl Johan hvor Norges lengste barnetog bestående av de fleste Oslo-skoler går opp til slottsplassen og forbi Slottet torsdag. Fra slottsbalkongen vinker kongefamilien.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20120517. 17. mai-feiring på Karl Johan hvor Norges lengste barnetog bestående av de fleste Oslo-skoler går opp til slottsplassen og forbi Slottet torsdag. Fra slottsbalkongen vinker kongefamilien. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Snart er det 17. mai, vår nasjonaldag. En dag som symboliserer frihet, samhold og stolthet. Landet rundt går barn og voksne stivpyntet ut med flagget i hånda for å feire og gå i tog.

I kjølevannet av Aftenposten sin portrettserie #JegErNorsk har det kommet flere reaksjoner fra de som mener at det etnisk norske folk er i ferd med å vannes ut og at man ikke lenger kan være stolt av sine egne uten å bli kalt rasist. Enkelte har sagt at det å fremheve etniske minoriteter som nordmenn nærmest er et overgrep mot "ekte" nordmenn. Det er sinte folk som slår stamtavla si i bordet i frustrasjon over at den tilsynelatende ikke betyr noe lenger.

Jeg er etnisk-norsk, patriot og over gjennomsnittet stolt av landet mitt. Hver gang det kommer gjester fra utlandet til Norge så bruker jeg tiden effektivt på å snakke hull i hodet på dem om hvor flott og fint alt er her og hvordan jeg ikke kunne drømt om å bo noe annet sted.

Når jeg skryter av landet mitt så er det ikke blå øyne, blondt hår og en stamtavle som går tilbake fjorten generasjoner jeg skryter av. Det er de norske verdiene, tradisjonene og hvordan vi stiller opp for hverandre. Jeg forteller om hvordan vi håndterte tiden etter 22. juli. Jeg pleide å fortelle om hvordan selv politiet er ubevæpnet her. Om helsesystemet, sosialtjenester, lav arbeidsledighet og et samfunn med lite polarisering og få konflikter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.