Når et barn ikke vil leve

Det sies at sorg og kjærlighet er det eneste som kan forandre mennesker. Judith og Johan i Merete Morken Andersens nye roman «Hav av tid» har opplevd begge deler. De har delt en stor kjærlighet, når datteren Ebba tar livet av seg må de dele en stor sorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er redd noen skal tro at jeg har skrevet ei dødsforherligende bok, sier Merete Morken Andersen. Til daglig redaktør i Aschehoug forlag, men også forfatter. Nå har hun skrevet en roman om Ebba på 16 år, som velger å ta sitt eget liv. Og om den prosessen foreldrene gjennomgår de første dagene etter Ebbas død.

- Jeg tror boka handler om hvorfor vi skal leve.

Uten tannpuss

Andersen lever et hektisk liv. I tillegg til redaktørjobben er hun gift og har to barn.

- Jobben betyr mye lesing. Jeg får bare skrevet i ferier. Da skriver jeg fra barna har lagt seg ved halvnitida til klokka fire. Ti på fire har jeg en biologisk klokke som gjør at jeg bare velter om og sovner. Jeg rekker ikke engang å pusse tenner. Så sover jeg til elleve. Jeg bruker lang tid på bøkene mine. Den siste kom ut i 97. Jeg tenker lenge, men skrivingen går fort.

Møter virkeligheten

«Hav av tid» er ifølge Andersen ei bok som undersøker vilkårene for å nå fram til hverandre.

- Selvmordet er en utløsende situasjon.

Andersen vet noe om selvmord fordi hun har det i sin egen familie. Hun brukte mange lesere før hun bestemte seg for at boka skulle bli utgitt. Manus var sendt til produksjon da Benedicte-saken dukket opp. Valget noen tar om å begå selvmord, er ofte uvirkelig for omgivelsene.

- Jeg hadde virkeligheten som prosjekt. Plutselig kommer virkeligheten tilbake til deg. Det var sterkt å se alle oppslagene om Benedicte rundt i byen.

- Jeg ville skrive om to personer som ikke kan møtes, som må møtes. Judith og Johan er skilt, først når Ebba dør må de møtes.

I terapi

Andersen tok med seg romanpersonene Judith og Johan til terapi hos en psykiater.

- Ja, de har kostet meg dyrt. 450 kroner timen. Og en sånn prosess er ikke unnagjort på én time.

- Boka vekker til dels sinte reaksjoner hos dem som har lest den. Jeg vet ikke hva Judith og Johan gjorde feil. Jeg vet ikke hvordan man bør leve livet sitt. Men jeg håper leserne ser litt mer når de leser, enn det disse foreldrene gjør.

Andersen har stilt seg spørsmålet: Hva skal til for at et menneske kan forandre seg?

- Språket hjelper et stykke. Men det er bildene i et menneske som må forandre seg. Disse to må møtes på et så dypt plan at realismen ikke strekker til. Å miste et barn må være den verste situasjonen du kan utsettes for. Det er bare Judith og Johan som kan hjelpe hverandre.

Håp

Andersen tenker litt før hun fortsetter.

- Alt barn er villige til å bære for foreldrene. Den tunge børen. Den blinde kjærligheten. Blindheten, det du bare kan se i ettertid... Jeg har villet at det skal være et håp. Men boka ble nok litt mørkere enn jeg hadde planlagt, sier Andersen.

VIKTIG BOK: Redaktør og forfatter Merete Morken Andersen har skrevet en roman om Ebba på 16 år som velger å ta sitt eget liv. - Jeg tror boka handler om hvorfor vi skal leve, sier Morken Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer