Når far blir rallysjåfør

DAGENS BARN er ikke seine om å adoptere nye helter. Bilmerket Subaru har for eksempel fått en helt ny status i bilmerkejungelen. Ved en ren tilfeldighet var dette navnet på doningen som fraktet familien til fjells denne vinterferien. Sjåføren måtte dermed finne seg i å hete Petter Solberg. Han gled fornøyd litt lenger ned i setet, og rattet litt ekstra. Kartleseren hadde heldigvis en ganske enkel jobb, da veien var kjørt mange ganger tidligere. God på termos, men neppe en kandidat for det Solbergske teamet.

DENNE UKA har også unge skiløpere fått et nytt forbilde. Etter en heftig krangel om hvem som var verdig å representere Norge under det pågående verdensmesterskapet i Val di Fiemme, maktet Tore fra Hurdal å få den ene sportskommentatoren etter den andre av sporet. De måtte nemlig gå botsgang i spalter og på skjerm etter at 23-åringen maktet en hederlig og overraskende sølvmedalje i langrenn jaktstart. Inntrykket er at de som har det vanskelige yrket å spå i framtida, gjorde denne øvelsen med glede. Dermed er løypa klar for pesende og skøytende småtroll med en helt annen Tore enn Strømøy i sinnet.

IDOLER OPPHØYES ikke alltid ut fra et reflektert og nyansert verdensbilde. Verken hos store eller små, det må være sagt i sakens anledning. Likevel: den som har sett den hvite rapartisten Eminems video der han graver ei grav til mora si, vil kanskje kjenne et stikk i hjertet. Hva er det som drar poden i en slik retning? Tipper det er mange som håper det er de suggererende rytmene.

Kanskje er det også klassekameratenes makt. Den felles kraften der kanskje én utpeker seg i å utøve spesielt stor innflytelse.

DET SISTE KOM til uttrykk etter en ganske langvarig debatt om Gud. Et komplisert tema som en eller annen gang alltid kommer til overflaten mellom voksne og barn. Tross alt er tro en av de tingene som definerer oss voksne i en mangeartet verden.

På vei hjem fra skolen med tre klassekamerater på slep utviklet det seg til en diskusjon om hvem som trodde på hva. To kunne bekjenne at de trodde på Gud, i vanlig protestantisk oppfattelse av begrepet. Den tredje kjempet hardt for islam. Med tanke på at vedkommende var regjerende i klasserommet hva angikk å være tøffest, var det åpenbart at den siste, som kommer fra et hjem der ingen tror på Gud, hadde et lite problem.

ÆRLIGHET VARER lengst, har de fleste av oss tatt med oss fra barndommen. Derfor lærer du også barna dine at Gud finnes for dem som tror på ham. For oss andre står saken annerledes. Foreldreinnflytelsen er imidlertid ikke alltid den sterkeste.

Og hva kan en mor eller far egentlig si, når en hører avkommet bekjenne overfor den tøffeste kameraten:

«Jeg er også muslim.»