DEBATT

Debatt: USA-valg 2016

Når f*ck you-impulsen tar overhånd

Når man kommer inn i valgbåsen og står der helt alene med sitt valg, det er da den melder seg.

STOR AVSTAND: Mye av årsaken til politikerforakten er at avstanden mellom løfter og leveranser blir for stor – for ofte, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Oceanside, California, tre dager etter valgdagen. Foto: NTB Scanpix
STOR AVSTAND: Mye av årsaken til politikerforakten er at avstanden mellom løfter og leveranser blir for stor – for ofte, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Oceanside, California, tre dager etter valgdagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nå må alle gode krefter gå i seg selv for å hindre at den tar overhånd i framtida. «The Donald» trumpet alle meningsmålinger, eksperter og bookmakere da han knuste alle spådommer og ble valgt til den neste presidenten i USA. Ingen klarte å fange opp stemningen i folkedypet og i dagene etter valget har mange forståsegpåere jobbet hardt for å forklare hvordan de kunne ta så feil. Mange skylder på utdaterte målemetoder, mens andre mener det ligger dypere og mer menneskelige forklaringer bak. Det viktigste er imidlertid ikke hvorfor ekspertene tok feil, det vi må lære av er hvorfor folk velger som de gjør.

Vi må forstå hva som driver de mørke kreftene i folkedypet så langt at nesten 60 millioner amerikanere trosser det faktum at mannen de velger som sin leder er en notorisk løgner og skandalemaker, en bølle og et mannssjåvinistisk svin. De trosser en retorikk og en oppførsel som hadde ført til melding med hjem skolen. De trosser det faktum at politikken hans er vag, usammenhengende og urealistisk og at han ikke har et fnugg av politisk erfaring. De trosser ekspertene som desperat forsøker å gi faglig funderte råd om hvorfor det er så farlig å stemme fram en mann som blir beskrevet som en narsissist av respekterte psykologer. De trosser både folkeskikk og sunn fornuft og stemmer i protest – i det som framstår som et eneste stort f*ck you Washington!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer