Anmeldelse: Pål Salahdin Refsdal - «Martyrene»

Når forfatteren er med på snøballkrig med islamistkrigere, blir det nesten absurd

Pål Salahdin Refsdal tar oss med til islamistkrigerne i Syria.

PÅ JOBB: Pål Salahdin Refsdal sammen med den britiske konvertitten Abu Basir al-Britani i det nordvestlige Syria. Foto: Privat
PÅ JOBB: Pål Salahdin Refsdal sammen med den britiske konvertitten Abu Basir al-Britani i det nordvestlige Syria. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han er blitt kidnappet av Taliban, skadd under granatangrep i Kosovo og ble reddet i siste liten da han måtte svømme halvannen time i et havområde på vei til Sri Lanka, etter at båten han skulle smugles inn i landet med, var blitt senket. Han er Norges mest uredde og kanskje mest vågale krigsreporter.

Pål Salahdin Refsdal har møtt geriljabevegelser i Afghanistan, Myanmar, Filippinene, Sri Lanka, Nicaragua, Guatemala, El Salvador, Peru, Kosovo, Tsjetsjenia og Syria, og mange ganger har han levd sammen med dem. Han har skrevet bøker og lagd en rekke oppsiktsvekkende reportasjer og dokumentarfilmer. Han har kommet tett på, men er i mange tilfeller blitt beskyldt for å ta opprørernes side. Det har han heller ikke benektet – fordi han vil gi de som stort sett bare blir utsatt for Vestens vrede en stemme.

Seks måneder ved fronten

Nå kommer han med boka «Martyrene». Den er basert på over seks måneders samvær over fem år, med to al-Qaida-tilknyttede grupper i det nordvestlige Syria. Den ene av dem den såkalte Nusrafronten. Boka er en videreføring av dokumentarfilmen «Dugma», «knappen» – ordet som brukes når sjølmordsbombere skal utløse sin dødelige eksplosive last, enten festet til kroppen eller plassert i en bil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer