Når forskning råtner

Norske samfunnsforskere har aldri lært hva vitenskapelig kunnskap er.

- EIAS PROGRAM ER AVSLØRENDE: - Det viser at norsk samfunnsforskning har råtnet på rot, mener Bjørn Vassnes. 

Foto: Frank Karlsen
- EIAS PROGRAM ER AVSLØRENDE: - Det viser at norsk samfunnsforskning har råtnet på rot, mener Bjørn Vassnes. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «HJERNEVASK»: Et merkelig skuespill utspiller seg på TV-skjermen. En komiker gir det norske folk et grunnkurs i hva vitenskap er, og responsen viser at kurset er nødvendig. For her røper toneangivende norske akademikere at de ikke har skjønt det mest grunnleggende.

Forsøkene på å si at «Eia tar feil», og/eller at forskerne han har funnet, ikke er representative, er avslørende. Jørgen Lorentzen er Norges mest profilerte kjønnsforsker, han er redaktør og forfatter for den eneste læreboken i kjønnsforskning, der han selv skriver om biologi. Han er også leder av Norsk Faglig Forfatterforening. Gudmund Hernes har gjennom sine reformer hatt mer innflytelse på skole-Norge enn noen annen. Willy Pedersen er heller ingen hvemsomhelst.

Reaksjonene viser også at disse forskerne har støtte i forskningsmiljøet, selv om det nå også kommer kritiske enkeltrøster. Og aviskommentatorer og politikere resirkulerer fordommer, fordi de ikke har lært seg noe de burde ha lært allerede i grunnskolen —  hva vitenskapelig kunnskap er.

EIAS SERIE viser at vitenskapelig metode kan beskrives enkelt: Man har noe man lurer på, og prøver å finne forklaringer. Det kan være et dilemma, som at «verdens mest likestilte land» har større kjønnsforskjeller i yrkesvalg enn de fleste andre land. Eller det kan være om det er hjemmemiljøet eller genene som er viktigst for intelligensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer