DEBATT

Debatt: Liberalismen

Når fortellingen skygger for virkeligheten

Med hvilken rett kan man hevde at liberalismen, som politisk ideologi, har spilt en dominerende rolle i vår del av verden de fire siste tiårene?

FRIHET PÅ SPILL: Tidligere i år var det demonstrasjoner i Budapest mot statsminister Viktor Orban og en ny lov som mange mener vil føre til stengningen av et universitet som ble grunnlagt av den ungarskamerikanske milliardæren George Soros. Foto: Zoltan Balogh / MTI / AP / NTB Scanpix
FRIHET PÅ SPILL: Tidligere i år var det demonstrasjoner i Budapest mot statsminister Viktor Orban og en ny lov som mange mener vil føre til stengningen av et universitet som ble grunnlagt av den ungarskamerikanske milliardæren George Soros. Foto: Zoltan Balogh / MTI / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er en stor fortelling redaktørene av boka «Ingen mennesker er født frie», Oscar Dybedahl, Sigurd Hverven, Ola Innset og Mimir Kristjánsson, prøver å få fram i sin kronikk i Dagbladet 20. oktober: Fortellingen om «de siste fire tiårenes liberalistiske hegemoni, som har bidratt til å gjøre millioner av mennesker mindre frie, gjennom massearbeidsløshet og økonomisk utrygghet», og som derfor har skapt grobunn for framveksten av høyrepopulisme.

På dette grunnlaget formulerer forfatterne et opprop, der de oppfordrer oss til å foreta et tydelig brudd med liberalismens påståtte allmakt og hegemoni i vår del av verden, for «å gjenreise muligheten for progressiv, kollektiv politisk handling». Forfatterne sier ingenting om hva slags handlinger dette er, og hvilke samfunnsproblemer de dermed ser for seg å løse. Dette spørsmålet blir hengende i luften gjennom alle de ti enkeltkapitlene i boka. En tolkning kan være at dette skyldes en underforstått enighet blant forfatterne om at det først trengs et systemskifte, det vil si at man først må bli kvitt liberalismen, før man kan formulere og gjennomføre «progressiv, kollektiv politisk handling». Allerede her kan man altså ane en flukt fra virkeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer