«SLAVER»: «Å kalle dem «arbeidere» er en løgn. I praksis er de moderne slaver. Arbeidsgiveren har tilnærma total kontroll over dem», skriver SUs generalsekretær om gjestearbeiderne som nå bygger fotballarenaer i Qatar. Foto: Karim Jaafar, Afp / NTB-Scanpix
«SLAVER»: «Å kalle dem «arbeidere» er en løgn. I praksis er de moderne slaver. Arbeidsgiveren har tilnærma total kontroll over dem», skriver SUs generalsekretær om gjestearbeiderne som nå bygger fotballarenaer i Qatar. Foto: Karim Jaafar, Afp / NTB-ScanpixVis mer

Når fotball blir politikk

Arbeidsforholdene i Qatar er under enhver kritikk. Generalsekretæren i ITUC er krystallklar i sin dom: «More workers will die building the stadiums than players will play on the field».

Debattinnlegg

Det er mange som hevder at man ikke skal blande fotball og politikk. Jeg meiner det av og til er umulig. Fordi fotball ofte blir politikk. Når Italienske klubber bøtelegges for rasistiske supporterrop, er det politikk. Når U21-EM arrangeres i et land som okkuperer et annet land er det klart det hele får en politisk undertone. Og når VM legges til et land som driver med fagforeningsknusing og har slaveliknende arbeidsforhold som fører til at dødsfall blant dem som jobber med VM-forberedelsene, går det ikke an å løsrive fotballen fra politikken. FIFA har tatt et politisk valg, og anerkjenner Qatar som verdig arrangørland. Det er skammelig.

Qatar er et spesielt land. Det bor rundt to millioner mennesker i landet, men under 15 prosent av dem er qatarske borgere. Resten er såkalte gjestearbeidere fra fattige land. Men å kalle dem «arbeidere» er en løgn. I praksis er de moderne slaver. Arbeidsgiveren har tilnærma total kontroll over dem. Det rapporteres om at gjestearbeiderne blir fratatt pass, at de bor i arbeidsleirer og er isolert fra det qatarske samfunnet. Om de ønsker å forlate Qatar, må de ha tillatelse fra arbeidsgiver. Det må også ha tillatelse fra arbeidsgiver for å få lov til å ha førerkort eller leie bolig. Mange ønsker på reise hjem, men nektes utreise. Andre forteller om at lønna deres blir holdt tilbake for å hindre dem i å stikke av. Kort og godt er de totalt i arbeidsgiverens vold. De er moderne slaver.

Arbeidsforholdene i Qatar er under enhver kritikk. Fagorganisering er forbudt ved lov. Da Fellesforbundet besøkte arbeidsleirene i Qatar tidligere i år uttalte forbundssekretær Jørn Eggum at det er det verste han har sett. For å bli klare til VM, må det bygges i et ekstremt tempo. Sikkerheten på byggeplassene ofres, og det er arbeiderne som må betale prisen. I løpet av drøye to måneder i sommer døde 44 bygningsarbeidere. Generalsekretæren i International Trade Union Confederation er krystallklar i sin dom: «More workers will die building the stadiums than players will play on the field».

Qatar-VM har blitt politikk. Vi kan ikke sitte stille og se på at arbeidere dør for VM. Fotballverdenen må ta tydelig avstand fra Qatars herjinger. Vi kan ikke akseptere at VM arrangeres ved hjelp av moderne slaveri. Det eneste riktige er å frata Qatar rollen som vertsnasjon for VM 2022. Å få arrangere VM er en stor ære. Qatar har vist gang på gang at de ikke er verdige den æren.