SCENE FRA YOUNGSTORGET?: Aftenpostens Joacim Lund trår til med et helt sett av Star Wars-referanser for å analysere og forklare Giske-saken og hva som skjer i Arbeiderpartiet. Bildet er promo for filmene, men det kan også være Lund som møter Støre og Stenseng eller noe helt annet. Foto: NTB Scanpix.
SCENE FRA YOUNGSTORGET?: Aftenpostens Joacim Lund trår til med et helt sett av Star Wars-referanser for å analysere og forklare Giske-saken og hva som skjer i Arbeiderpartiet. Bildet er promo for filmene, men det kan også være Lund som møter Støre og Stenseng eller noe helt annet. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Aftenpostens Joacim Lund skriver seg inn i norsk pressehistorie:

Når Giske-saken blir Star Wars har vi andre tapt for overmakten

Dagbladet har krisemøte for å komme på banen igjen og tyr til Spielbergs "E.T." i et siste desperat forsøk

Meninger

Takk for alt. Takk for alle kommafeil, ros, ris, smil, reiser og andre presseting. Det er på tide å legge ned den forfallende pennen for godt, dette selv om vi har et par år igjen som plagsom lønnsmottaker i Dagbladet. Hvorfor dette mismot? Jo, vi er ikke nærheten av å skrive på en måte som engasjerer dagens lesere verken på nett og papir. Det så vi i går etter å ha lest den politiske kommentaren til Aftenpostens, Joacim Lund. Under tittelen «Kjenner du kraften, Giske» brukte hele artikkelen til å gi leserne en analyse av varslersakene mot Giske ved å sette det hele inn i Star Wars-universet med blant annet denne passasjen:

«Jeg vil tro det har gått hett for seg på partikontoret på Youngstorget. Men aldri i verdensrommet om det har vært like hett rundt ørene på Giske som på Anakin Skywalker, som sloss mot sin mester med lasersverd i en strøm av lava.» (Lava, les Støre, lasersverd, les Stenseng. Red.anm.).

Her snakker vi moderne norsk pressehistorie innenfor faget politisk kommentering. Lund er helt i front, nei det er feil. Han er eneherskeren, ja, selv kortfilmere fra VG som Anders Giæver og Frithjof Jacobsen blir småtasser å regne. Arne Strand og Hege Ulstein i Dagsavisen? Nei, de rekker ikke opp selv om Ulstein var med på manussiden til Mammon. NRK? Nei, de benytter seg jo stort sett av alle andre til å kommenterer norsk politikk. TV2? Glem det. Og, her i huset? Nei, vi bedriver super 8 mm og annen smalfilm i forhold til Lund helt uten Vennerød. #darthwader.

Men, vi hadde et kriseredaksjonsmøte i går for å finne ut hvordan vi skal skrive om norsk politikk med grep fra Hollywood. Derfor skal en god kollega forsøke å skrive Giske inn i Spielbergs «E.T.»: Se for deg. Trond med et lite teppe rundt hodet eller med parykk stirrende ut av vinduet pekende mot trønderbenken og med svak røst: «#metoo phone home». Da nærmer vi oss Lund, men nei. Vi må skjerpe oss. Kanskje vi gir oss i kast med «Den 12. mann» der Støre har rollen som Jan Baalsrud eller vi skriver varslersakene inn i Gudfaren 1 der elefanten i rommet er byttet ut med et hestehode i senga.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.