Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når gudstro blir terror

En forfatter som vil forstå terrorister, uten å forsvare dem.

Les ukas bokanmeldelser

BOK: «En bok til å få forstand av,» skrev Per A. Christiansen i Aftenposten i desember 2003 om «Terror In The Name Of God». Boka er fremdeles viktig, men når den først nå foreligger i norsk oversettelse, er det grunn til å spørre hvorfor det har tatt så lang tid. Mye har skjedd på terrorfronten i løpet av de siste tolv månedene, i Afghanistan, i Irak, i konflikten mellom israelerne og palestinerne og - ikke minst - etter togbombene i Madrid 11. mars i år.

Ut i verden

Jessica Stern underviser ved Harvard University i USA og er en framstående terrorekspert. For fem år siden bestemte hun seg for å oppsøke terroristene på deres hjemmebane i stedet for bare å drive forskning på et kontor. Hun dro til Libanon, Jordan, Palestina, Israel, Indonesia og Pakistan. Og hun reiste rundt i USA for å besøke amerikanske terrorister som kjemper mot den amerikanske staten og mot selvbestemt abort.

Stern ville ha svar på hvorfor kristne, jøder og muslimer dreper i Guds navn, og hun ville lære om ondskapens natur.

«Jeg hadde en oppfatning av at gudstro gjorde folk bedre - mer sjenerøse og i stand til å vise kjærlighet (...) den kan kanskje gjøre gode mennesker bedre, men ikke nødvendigvis onde mennesker gode. Religionen kan til og med gjøre onde mennesker verre,» skriver Stern. Hun ville forstå, uten dermed å forsvare.

I en husvogn i Texas møtte Stern den tidligere fangen Kenny Noble, som hadde vært nestkommanderende i en voldelig dommedagssekt som var aktiv på 1980-tallet. Sektens medlemmer var dømt for mord og brannbomber mot synagoger og kirker som aksepterte homofile. De hadde til og med lagret cyanid for å forgifte større vannforsyninger i byer. Et av målene var å styrte USAs «zionist-okkuperte» regjering. Sekten håpet å påskynde Messias\' tilbakekomst.

I en dødscelle i Floridas statsfengsel intervjuet hun Paul Hill som seinere ble henrettet for å ha drept en lege som utførte aborter.

 ISLAMSK TERROR: Den muslimske lederen Ja\'far Umar Thalib for retten i Indonesia, tiltalt for å spre hat mot andre religiøse grupper. Foto: Scanpix
ISLAMSK TERROR: Den muslimske lederen Ja\'far Umar Thalib for retten i Indonesia, tiltalt for å spre hat mot andre religiøse grupper. Foto: Scanpix Vis mer

Bak forheng

I Indonesia møtte forfatteren den religiøse lederen Ja\'far Umar Thalib, en islamsk hellig kriger med erfaring fra Afghanistan. Som kvinne måtte hun sitte foran et forheng under intervjuet. I Jerusalem møtte hun israeleren Yoel Lerner som har sittet fengslet, blant annet for å ha planlagt å sprenge klippemoskeen i lufta, slik at det jødiske tempelet kunne gjenoppstå. «Templet utgjorde en slags telefonforbindelse til Gud. Den forbindelsen er nå brutt. Vi ønsker å gjenopprette den,» forteller Lerner i boka. I Pakistan traff Stern en hellig kriger som kjempet i Kashmir og som ville være anonym. Men redd for sitt liv var han ikke. «Hva er det å være redd for? Jeg ber om døden hver dag,» sier han i boka. Jessica Stern finner mange likhetspunkter mellom kristne, jødiske og muslimske terrorister. De er motstandere av modernisering og globalisering, de føler seg på mange måter fremmedgjorte i samfunnet. Mange føler seg også ydmyket.

De starter ofte en kamp for å bekjempe urettferdighet og ondskap, men ender opp med å begå ondskap selv.

Denne bokas styrke ligger i de mange intervjuene. Jessica Stern er ærlig og innrømmer at noen av hennes intervjuobjekter kan ha blitt manipulert, ikke minst av etterretningstjenester. Hun innrømmer også at hun av og til var redd og at hun ikke torde å prøve å komme i direkte kontakt med al-Qaida.Men kanskje burde Stern vært litt mer skeptisk til sine sekundærkilder, ikke minst når hun bruker etterretningsopplysninger fra CIA og andre e-tjenester og tar dem for god fisk. Ikke minst har Irak-krigen vist at slike etterretningsopplysninger både var falske og misvisende. Denne anmelder blir også litt skeptisk når Stern forteller at hun har hatt et nært samarbeid med Judith Miller som hun omtaler som «framtredende journalist» i The New York Times. Millers renommé som Midtøsten-ekspert er blitt sterkt svekket i forbindelse med Irak-krigen, der hun ved hjelp av tvilsomme irakiske kilder drev den rene kampanjejournalistikken for å vise at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Men boka anbefales for dem som ikke vil ha en svart-hvit oppfatning om terrorisme og terrorister.

TERROR-EKSPERT: Jessica Stern.