Når hat er irrelevant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALI FARAH-SAKEN: Statens helsetilsyn har akkurat slått fast at Ali Farah ikke ble diskriminert fordi de to ambulansesjåførene som forlot ham alvorlig skadet i Sofienbergparken, ikke kom med rasistiske uttalelser. At ambulansepersonalet selv oppgir at de forlot Farah fordi de trodde han var ruset og kalte ham et svin, gjør ingen forskjell. Norsk lov gir nemlig helsetilsynet rett. Rusede personer eller personer man tror er ruset, er det nemlig ikke ulovlig å diskriminere. Uheldige omstendigheter gjorde at Ali Farah, plutselig befant seg blant de rettsløse i dagen samfunn. Neste gang er det kanskje deg eller meg.

Anne Marit Bjørnflaten, leder i Stortingets justiskomité, kritiserte nettopp Fremskrittspartiet fordi de som eneste parti gikk imot å gjøre hat til straffeskjerpende omstendigheter i den nye straffeloven. Som Bjørnflaten påpekte, «Hatkriminaliteten kjennetegnes ved at en straffbar handling ikke er motivert av noe situasjonsbestemt, men derimot angriper menneskets rett til likebehandling». Dermed blir ikke hat irrelevant.

Det triste er at regjeringspartiene selv ikke er konsekvente i sin beskyttelse mot hat. Mens straffelovens paragraf (77) om straffeskjerpende omstendigheter beskytter alle «grupper med et særskilt behov for vern», beskytter straffelovens paragrafer (185 og 186) om diskriminering og hatefulle ytringer bare på grunnlag av religion, hudfarge, etnisitet, homofile orientering eller funksjonshemming. Alle andre utelates.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer