DEBATT

Når hjelpen gjør skade

Når sykdom rammer, vil noen av oss få en ekstra utfordring når sykdommen skal behandles. For noen kommer faktisk selve sykdommen i bakgrunnen.

FRYKT:  Å bli holdt under behandling kan gi langvarig angst. Foto: West Coast Surfer / DPA / NTB Scanpix
FRYKT: Å bli holdt under behandling kan gi langvarig angst. Foto: West Coast Surfer / DPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det som dessverre blir mest fremtredende er angsten for behandlingsprosedyrer som f.eks sprøyter som ofte inngår i sykdomsbehandling.

Ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest i Hordaland (TkVest / Hordaland) møter vi barn, unge og voksne som har ulike former for og varierende grad av tannbehandlingsangst. Felles for mange av disse er at de som barn har erfart å bli holdt fast hos lege, helsesøster eller i tannlegestolen av en eller flere voksne personer i situasjoner hvor de har vegret seg mot behandlingen fordi de var redde.

Ikke sjelden får vi høre at vaksiner, blodprøver eller tannbehandling som ble gjennomført under tvang forsterket frykten.

For mange har denne traumatiske erfaringen ført personen inn i en ond sirkel med unngåelse eller sterk angst for all legebehandling eller tannbehandling og der konsekvensen ble smerter, tapt velvære og redusert tannhelse og livskvalitet. Ut fra de uheldige og skadelige konsekvensene vi ser ved bruk av tvang reises noen særdeles viktige spørsmål.

Når er det forsvarlig å holde barn fast i forbindelse med tannbehandling og annen helsebehandling? Og hvordan skal retningslinjer og rutiner være for å sikre barnets rettigheter i situasjonen? Overordnet reises et større spørsmål: hva kan vi gjøre for å unngå bruk av tvang og forebygge sprøyteskrekk og tannbehandlingsangst hos barn? Og hvordan skal barnet (samt foreldrene?) som er behandlet under tvang følges opp? Vi vil i denne kronikken med utgangspunkt i tannhelsetjenesten (mye kan overføres til helsevesenet generelt) foreslå noen svar på spørsmålene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer