HENRIK IBSEN:  Ikke lenger bare på scenen eller utenfor Nationaltheatret. Nå har han fått sin egen database, IbsenStage. Foto: Jørn H.Moen, Dagbladet
HENRIK IBSEN: Ikke lenger bare på scenen eller utenfor Nationaltheatret. Nå har han fått sin egen database, IbsenStage. Foto: Jørn H.Moen, DagbladetVis mer

Når Ibsen kan telles

Hvor populær er Ibsen? Det finnes en app for slikt. Nesten.

Kommentar

Senter for Ibsen-studier ved Universitetet i Oslo satset på dramatisk lansering: Kvantifiseringen av Ibsen ble presentert på Nationaltheatret, med Monna Tandberg og Espen Skjønberg i gjesteroller.
De talte, men slapp selv å telle: Monna Tandberg talte om å reise på turné med Ibsen: Hvordan det oppleves å spille «Et dukkehjem» i Brumunddal for så å fly rett til Tokyo og spille for medlemmer av den keiserlige familie. Det lød nærmest som det vidunderlige.

Espen Skjønberg hadde en annen fortelling: Han snakket om å spille Ibsen under krigen. Hans erfaringer begynte med elevtid på Trøndelag Teater da tyskerne skjøt teatersjef Gleditsch, til å spille Ibsen på samfunnshus i Bærum til inntekt for vanførelaget mens nazistene skar tenner. Skjønberg kan se tilbake på en over sytti år lang karriere som skuespiller. Til sammen har han da også spilt 21 forskjellige roller i 24 Ibsenoppsetninger. Bare Joachim Calmeyer har visst flere (27 roller i 26 oppsetninger).

For det er slikt databasen IbsenStage som ble presentert i går kan hjelpe oss med. Ibsenforskerne - og alle andre interesserte har fått oversikt over foreløpig 8536 oppsetninger der ett av Ibsens 28 skuespill er blitt spilt. For Ibsen er satt opp, i forskjellige varianter, på 3523 forskjellige scener verden rundt. Han er spilt på alle jordas kontinenter, med unntak av Antarktis. Søkeverktøyet gir deg mulighet til å se hvor mye Ibsen Liv Ullmann, eller Vanessa Redgrave har spilt - eller hvilke Ibsenstykker Kjetil Bang-Hansen eller Stein Winge har regissert, når og hvor. Og med hvem.

På ibsenstage.hf.uio.no kan alle som vil lete også for eksempel få de forskjellige oppsetningene av hvert enkelt drama plassert på et kart. «Et dukkehjem» er i særklasse Ibsens mest spilte stykke (2826 «events»), fulgt av Gjengangere (893), Peer Gynt (883) og Hedda Gabler (704). Lengst nede finner vi stykker som Catilina (11), men også hovedverk som «Keiser og Galileer», som bare er satt opp 16 ganger hittil.

Over 200 av alle disse oppsetningene har blitt vist på Ibsenfestivalen på Nationaltheatret siden 1990, og under høstens festival vil «En folkefiende» (354) gjeste i Thomas Ostermeiers regi. I går fortalte Ostermeier om mottakelsen hittil. I hans regi er det meningen at publikum selv skal spille folkemøtet - og ta ordet. Tenke det, ville det, ønske det med - men gjøre det? Ifølge Ostermeier skjer det på de mest overraskende steder.