Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når ideer tar form

En podcast om design og arkitektur for deg som ikke er interessert i design og arkitektur.

HISTORIER OM DESIGN: Roman Mars står bak podcasten «99% Invisible». Foto: 99percentinvisible.org
HISTORIER OM DESIGN: Roman Mars står bak podcasten «99% Invisible». Foto: 99percentinvisible.org Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 lanserte radioprodusenten Roman Mars en Kickstarter-kampanje for «99% Invisible», hans lille podcast om design. Kampanjen gikk over all forventning, ble den til da største suksessen innen folkefinansiering av journalistikk og gjorde det mulig å etablere programmet med en egen, liten stab av fast ansatte som lager nettets smarteste program om design og arkitektur.

Smalt og sært? Ikke i det hele tatt.

«99% Invisible» handler om ideer, og hvordan de omsettes til form og funksjon. Fra pengesedler, klokker og kalendre, til husene vi bor i, butikkene vi handler i og maskinene som graver tunnellene vi kjører gjennom: Design er over alt.

Mars gjør fagformidling til underholdning ved å fortelle gode og ofte totalt overraskende historier fra design- og arkitekturfeltet, på en måte som plasserer ham i tradisjonen til gamle Rett på nett-favoritter som This American Life og Radiolab.

Mars forteller med musikalitet, rytme, og et talent for muntlig historiefortelling. Den vellykkede folkefinanseringen har gjort det mulig å legge ressursser i kreativ lyddesign og påkostet produksjon.

En episode kan handle om det beste ølet i verden. En annen om å leve i verden der nesten ingen lenger spiller biljard. En tredje om den såkalte Gruen-effekten, som forklarer hvordan en butikkdesigner får oss til å shoppe, enten vi vil eller ikke. En fjerde er en elegi om World Trade Center.

«99% Invisible» er en podcast om design, javel, men hører du noen episoder oppdager du fort at det egentlig handler om hvordan vi bygger  vår verden, og om hvordan det vi bygger påvirker oss.

Som så mye annet bra i amerikansk podcasting oppsto programmet i public radio-sfæren, som et samarbeid mellom radiostasjonen KALW og The American Institute of Architects i San Francisco. I dag er 99% Invisible en del av podcastnettverket Radiotopia, som Mars står bak. (Jeg har skrevet om Radiotopia og andre nystartede podcasttverk her.)

Du kan høre 99% Invisible på programmets egen nettside, i iTunes eller i Soundcloud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!