Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Private barnehager:

Når ideologi overskygger virkeligheten

Wangbergs vendetta mot de private barnehagene.

SCORER GODT: En av de viktigste kvalitetsindikatorene vi har i barnehagen er foreldreundersøkelser. Tilbakemeldingene har til oss i Kidsa jevnt over vært veldig gode, og vi skårer like bra eller bedre enn de kommunale barnehagene i Bergen, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
SCORER GODT: En av de viktigste kvalitetsindikatorene vi har i barnehagen er foreldreundersøkelser. Tilbakemeldingene har til oss i Kidsa jevnt over vært veldig gode, og vi skårer like bra eller bedre enn de kommunale barnehagene i Bergen, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ida Wangberg fra Manifest Tankesmie går hardt ut i Dagbladet 4. juni og angriper de private barnehagene i Norge, eller «profitørene», som hun kaller oss. Hun omtaler oss også som «en av landets mest kontroversielle grupper» som setter hensynet til profitt foran barnas beste.

Anledningen er at tidligere barneombud Anne Lindboe blir direktør for Private Barnehagers Landsforbund (PBL). Wangberg påstår at Lindboe må velge mellom barna eller de private barnehagene. En kraftig salve mot et respektert og profilert tidligere barneombud før hun i det hele tatt har fått vist seg i sin nye rolle. Det vil sikkert Lindboe selv svare på.

Wangberg hevder imidlertid videre at de private barnehagene «dominerer PBL og styrer organisasjonens agenda.» Hun påstår også at de private barnehagene har langt lavere utgifter per barn enn de kommunale barnehagene og at dette sannsynligvis skyldes lavere bemanning.

Her bruker hun eksempler fra barnehagene til Kidsa som «bevis» på hvor galt alt er. Dette kan ikke vi i Kidsa la stå uimotsagt.

For å gjenta oss selv til det kjedsommelige: I stedet for å bidra til en god diskusjon om kvalitet i barnehagene, gjengir Wangberg påstander som for lengst er tilbakevist, senest i Aftenposten 29. mai, før hun lanserer sine egne konspirasjonsteorier.

I sin iver etter å sverte private barnehager glemmer Wangberg å sjekke fakta. Da blir ikke innlegget et bidrag i debatten, men bare et useriøst angrep på private aktører som ønsker å sikre en god oppvekst for våre barn.

Wangberg må gjerne omtale oss som «profitører» eller «kontroversielle grupper», men vi finner oss ikke i at hun påstår at vi lar hensynet til egen profitt gå foran barnas beste. Dette er ikke bare galt, men også ganske sårende for alle oss som hver dag gjør det vi kan for å sikre best mulig kvalitet i våre barnehager.

Noe av det viktigste vi kan gi våre barn er en god start på livet. Nettopp derfor er kvaliteten på barnehagen så viktig. Barnehager med høy andel kompetente og kvalifiserte ansatte gir barn bedre forutsetninger til å gjøre det godt og oppleve mestring senere i livet.

En av de viktigste kvalitetsindikatorene vi har i barnehagen er foreldreundersøkelser. Gjennom dette får vi en usminket tilbakemelding på hvordan de opplever kvaliteten i våre barnehager.

Tilbakemeldingene har til oss i Kidsa jevnt over vært veldig gode, og vi skårer like bra eller bedre enn de kommunale barnehagene i Bergen.

Foreldreundersøkelser er et viktig verktøy for å måle tilfredshet og kvalitet, men de fanger selvfølgelig ikke opp alt. Derfor er vi veldig glad for at det finnes flere statistikker på feltet. 95 prosent av de ansatte i private barnehager har tariffavtaler, og med det en konkurransedyktig lønn.

Jevnt over får de ansatte i de private barnehagene en bedre pensjon og høyere utbetalinger enn hva tilfellet er i de offentlige. Forskningen viser også at de private barnehagene ikke tapper det offentlige for penger, men snarere tvert imot sparer det offentlige (og med det skattebetalerne) for i overkant av to milliarder kroner årlig.

Når vi vet alt dette, så er det underlig å lese Wangbergs gjentatte og ensidige kritikk av private barnehager. Det kan virke som Wangberg har latt ideologi overskygge virkeligheten i sitt syn på det private.

Vi håper hun fremover ser hvor viktig variasjonen og samarbeidet mellom de offentlige og private barnehagene har vært for å øke kvaliteten i barnehagene og sikre tilnærmet full barnehagedekning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!